Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Мускусні качки


14.04.2021

Назву цю качки отримали завдяки мускусному запаху шкіри та оперення. У побуті їх називають «шипуни», «німі» (бо не крякають, а шиплять, як лебеді), «індокачки». Їх мало цікавлять водойми, полюбляють сидіти на деревах, адже в природі живуть у лісах Південної Америки. Яйценосність – 90-100 яєць на рік, вага яєць – 60-80 г. Середня жива вага качура – 4-5 кг, качки – 2-2,5 кг. М’ясо нежирне, ніжне, соковите. Мускусні качки – зразкові мами – яйця насиджують 33-35 діб.
ЗАЙМАТИСЯ вирощуванням цієї птиці у присадибних господарствах найбільш економічно вигідно в теплий період року (весна-осінь). Зменшуються витрати на опалення приміщень, а також найбільш раціонально використовуються зелені й соковиті корми та пасовища.
Приміщення для молодняку готують завчасно. Ремонтують, чистять, миють, білять 20-процентним вапняним розчином. Підлога повинна мати тверде покриття. Сітчасті або планчасті настили розміщують так, щоб зручно було прибирати послід.
У суху тиху погоду молодняк, починаючи з тижневого віку, доцільно випускати на вигульні майданчики з тіньовими навісами. На них розміщують годівниці й напувалки. Час прогулянок поступово збільшують від двох-трьох годин до повного світового дня у двотижневому віці.
Згодовують каченятам зволожені мішанки. Зелені й соковиті корми можна вводити у раціон, починаючи з добового віку, їх слід давати окремо. Це дає змогу економити до 15-18 відсотків концентрованих кормів.
Вологих мішанок дають стільки, щоб птиця з’їла за годину. Необхідно стежити, щоб у годівницях не залишались запліснявілі рештки їжі. Аби молодняк краще формувався на водоймищі, о 10-11 годині його годують зерно-борошняними концкормами. Друга годівля – перед заганянням на ночівлю. До мішанок додають варену картоплю, харчові відходи.
Найвідповідальніший період догляду за птицею – початок весни. За місяць до початку яйцекладки качкам тричі на день дають вологі мішанки, а на ніч – зерно, краще проросле або замочене у воді. 
Для профілактики захворювань раз на тиждень поголів’я випоюють слабким розчином марганцівки, хоч мускусні качки хворіють менше від інших порід.