Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На Дніпропетровщині проведуть фольклорну експедицію


04.06.2014

Голова обласної ради Євген Удод провів нараду щодо організації роботи із збереження елементу нематеріальної культурної спадщини «Козацькі пісні Дніпропетровщини». У нараді взяли участь експерт ЮНЕСКО Ілля Фетисов, представники науково-дослідницької лабораторії українського фольклору ДНУ ім. О. Гончара, директори центрів народної творчості, представники міських і районних рад.

- Ми приділяємо особливу увагу розвитку і збереженню культурних традицій нашого краю для нинішнього та майбутніх поколінь. Першим кроком на цьому шляху стало світове визнання Петриківського розпису. Зараз ми поставили перед собою наступну мету – зберегти унікальне народне мистецтво – козацькі пісні. Сьогодні процес формування досьє для заявки в ЮНЕСКО вже розпочався, але він має бути підкріплений заходами з пропаганди та відродження козацького співу всередині регіону та країни в цілому. Першочерговою у цьому напрямку стане фольклорна експедиція, - сказав Євген Удод.
Серед розглянутих у рамках наради питань, ключове місце зайняло обговорення основних вимог ЮНЕСКО і чіткого плану заходів щодо збереження елемента нематеріальної культурної спадщини «Козацькі пісні Дніпропетровщини».
Так, в рамках експедиції, будуть вивчені архіви науково-дослідної лабораторії українського фольклору ДНУ, знайдені записи сільських вокальних та інструментальних фольклорних ансамблів, кобзарів, лірників Дніпропетровщини, які зберігаються у фонотеці установ України, зібрана інформація з історії козацьких пісень Дніпропетровської області.
Вже є домовленості щодо подальшої співпраці з Київським університетом культури і мистецтв (надання консультації в ході роботи робочої групи обласної ради), інститутом мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Рильського, національною радіокомпанією України (надання записів фольклорного фестивалю «Золоті ключі», де звучав саме автентичний фольклор, які збиралися протягом 20 років) і облдержтелерадіокомпанією (допомога у відцифровці записів на магнітній стрічці).
Євген Удод пообіцяв надавати особисту підтримку народним колективам, які зберігають козацьку пісенну творчість. Він також підкреслив, що у козацької пісні є всі можливості, щоб отримати всесвітнє визнання.