Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На Оріль знову зазіхають…


31.07.2015

Степова красуня України бере очі на себе не лише підприємців біля Шульгівки у Петриківщині. Її звивисті береги і піщані пляжі у Магдалинівському районі вподобали люди, які, здавалося б, зовсім не бізнес мають за головне в житті – віруючі однієї зі східних конфесій. Виходить так, що саме вони біля власного табору відпочинку сплюндрували берег єдиної у Дніпропетровщині річки, яка вздовж усього свого русла, на думку вчених, є справжнім національним природним парком.

Ось що повідомив редакції наш читач, громадський інспектор Державної екологічної інспекції Дніпропетровської області Микола Мурчич:
- На території колишнього дитячого міжколгоспного оздоровчого табору «Веселка» поблизу Чернеччини Магдалинівського району Східне управління громад свідомості Крішни з весни розпочало неймовірно бурхливу «діяльність». Розритий берег Орелі, де поряд з водою без ніякого дозволу зводяться житлові будинки з лісу, що розкрадається. Для потреб екологічного житла нищиться жива природа майбутнього національного парку. Верхній шар землі взагалі згорнули бульдозером! З Орелі без спеціального дозволу береться вода на полив саду, що плодоносить, площею біля 60 гектарів…
Та коли я звернувся до Магдалинівського райвідділу міліції, начальник слідчого відділу А. Степанян не вніс ці факти самоуправства до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Мовляв, то ж їхня земля, хай що хочуть, те й роблять… І лише прокурор Магдалинівського району В. Глущенко зрозумів масштаб скоєного, і тому було відкрите кримінальне провадження за ст. 356 «Самоправство» Кримінального кодексу України. Громадськості треба бути пильною і наполегливою, бо на річці нашій вже скільки всього скоєно, а винних за законом немає! Тому екологічні злочини примножуються. Якщо на такі факти не реагувати, то з часом Орелі просто не стане…
На жаль, випадки незаконного втручання людини в екосистему Орелі, як видно з листа читача, тривають і сьогодні. Захист навколишнього середовища, або фундаменту сучасного і майбутніх поколінь, не сягнув ще у нас належного європейського рівня. У цьому випадку факти незаконних дій підтвердив в. о. директора департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Руслан Стрілець:
- За інформацією Дніпро-петровського облуправління водних ресурсів, будь-яка проектна документація щодо проведення робіт в зоні узбережжя Орелі в створі та в межах оздоровчого табору «Веселка» на розгляд та погодження до Облводресурсів не надавалась. Не надходили і проекти землеустрою щодо визначення розмірів та встановлення меж водоохоронної зони та прибережної захисної смуги Орелі в районі земельної ділянки табору. Згідно з переліком водокористувачів термін дії спеціального водокористування у оздоровчого табору «Веселка» скінчився 1 серпня 2012 року. Відповідно до розпорядження голови Магдалинівської РДА від 17. 01. 2006 р. земельна ділянка для обслуговування приміщень оздоровчого табору «Веселка» на території Чернеччинської сільської ради Магдалинівського району площею 2,85 гектара передана в оренду громадянину Віталію Танцюрі. У червні 2015 року Магдалинівською РДА зафіксований факт незаконного будівництва, розривання берегів та забору води із Орелі на території табору «Веселка» без належних документів.
Після встановлення фактів плюндрування природи та незаконного будівництва в.о. голови Магдалинівської РДА Володимир Горєнок 12 червня ц. р. вручив припис про заборону будівництва директору «Веселки». А 19 червня повідомлення про кримінальне правопорушення на березі Орелі зареєстроване в ЄРДР за № 12015040470000352, досудове розслідування проводить слідче відділення Магдалинівського РВ ГУМВС України у Дніпропетровській області.
Чому ж давнє спільне надбання – табір відпочинку - тепер використовується на шкоду навколишньому середовищу й місцевій громаді? В договорі оренди земельної ділянки «Веселки» чітко визначено: «протягом дії договору не змінювати цільове призначення землі. Об’єкт оренди має особливості: обмеження в водоохоронній зоні». Та на всі ці застереження махнули рукою… Втім, певна метаморфоза сталася і з давньою міжколгоспною оздоровницею: в 2006-му через відсутність коштів на утримання «Веселка» була продана, рішення про це ухвалювали депутати Магдалинівської районної ради на чолі з Миколою Лопадіним. А 23 січня 2014 року ТОВ «Оздоровчий табір «Веселка» в особі директора Дмитра Корольова подарувало Східному управлінню свідомості Крішни в особі його голови Олександра Луканова у власність майно:
- оздоровчий табір «Веселка» на вул. Стаханівська, 30 село Чернеччина Магдалинівського району на земельній ділянці 2,85 гектара. Договір посвідчений приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу. Та після зміни власника нові господарі не мають права «пускатися берега» в ставленні до живої природи. А завдані чималі збитки необхідно компенсувати. Таборів відпочинку на Орелі у кожному районі по її берегах – десятки! І саме ці місця масового відпочинку людей мають показувати взірець ставлення до навколишнього середовища.
Приклади розслідувань кримінальних справ щодо Орелі свідчать про недобру «систему» - до суду вони не доходять. Читачам «СН» відомий торішній факт незаконного перекриття каналу К – 7А на території Гупалівської сільської ради. Магдалинівський РВ ГУ УМВС України в Дніпропетровській області розслідує це кримінальне провадження, в якому є фото з місця злочину номерних знаків автомобілів-порушників з будівельним сміттям, майже рік… Ось що повідомляє начальник управління каналу «Дніпро-Донбас» Володимир Дубас:
- Четвертого серпня минулого року ми встановили факт повного перекриття каналу К – 7А, по якому тече один із рукавів Орелі. В ЄРДР ця справа йде за №120 140 404 700 007 63, відкрита за ст. 242 «Порушення правил охорони вод» ККУ. На ліквідації незаконної греблі працювала наша техніка, прямі затрати біля 15 тисяч гривень. А потенційні збитки природі, згідно з екологічним законодавством, становлять близько трьох мільйонів гривень! Кілька разів наш юрисконсульт їздив до Магдалинівки в райвідділ міліції, передав усі необхідні документи. Та на цьому все й затихло, до суду справа й досі не дійшла.
Чому ж відбувається подібне? Коли Україні і її державному підприємству – Дніпро – Донбас - будуть відшкодовані завдані збитки? «Сільські новини» слідкуватимуть за перебігом обох кримінальних справ щодо плюндрування екосистеми Орелі.

Григорій МИКОЛАЙЧУК,
Дніпропетровська область.
На знімках: в.о. голови Магдалинівської РДА В. Горєнок (зліва) вручає припис про заборону будівництва директору «Веселки»; розритий берег біля табору.