Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

На полі захисник ЗЕМЛЯКОФФ


26.09.2013

Сьогодні використання агрохімікатів як невід’ємна складова комплексу агротехнічних заходів прибуткового вирощування сільгоспкультур має вирішальне значення для сільгоспвиробників. Неможливо отримати і зберегти високі врожаї без науково обгрунтованої системи захисту рослин.

Плануємо урожай озимих з осені
Цього року в Україні урожайність зернових культур порівняно з роком минулим суттєво збільшилася. За підсумками жнив для озимої пшениці, наприклад, це збільшення склало 20 відсотків: аграрії зібрали в середньому більше 33 центнерів із гектара. Значною мірою цей ріст досягнутий завдяки використанню високопродуктивного якісного насіння, збалансованій системі забезпечення добривами і, не в останню чергу, застосуванню науково обґрунтованої системи захисту рослин від дії бур’янів, хвороб та шкідників.
Здавалось би, прийшов час для хліборобів не тільки отримати віддачу від вкладених зусиль та коштів у вигляді щедрого врожаю, але й за рахунок додаткових прибутків поліпшити фінансовий стан господарств, зробити певний внесок у майбутній розвиток. Та, як інколи буває в ринкових умовах, наслідком збільшення виробництва часто стає зменшення закупівельних цін на сільгосппродукцію. На жаль, сільгоспвиробникам про надприбутки залишається тільки сподіватися на майбутнє, проте вже зараз стають актуальними питання вибору засобів забезпечення високої рентабельності вирощування сільгоспкультур.
Як завжди, значна частина посівних площ в господарствах цього сезону відводиться під зернові колосові культури, найважливішою з яких в Україні є озима пшениця. Саме восени актуально проаналізувати: де криються резерви для збільшення продуктивності та прибутковості при вирощуванні зернових (та інших) культур і успішного виконання завдання - вже на стадії посіву закласти добрий фундамент в основу майбутнього врожаю озимих зернових.

Новинки задля забезпечення прибутковості господарювання
Один із рецептів забезпечення зростання рентабельності сільгоспвиробництва при використанні ЗЗР (засоби захисту рослин) пропонує міжнародна компанія «Землякофф»: завжди під час вибору ЗЗР орієнтуватися на оптимальне співвідношення ціни та якості препаратів.
Група компаній «Землякофф» набула неабиякого досвіду і вже зажила доброї слави та поваги користувачів і партнерів на агроринку Росії. Виробництво пестицидів компанії розташовано на одному з найпотужніших сучасних хімічних заводів із формуляції ЗЗР в центральній Європі - «Органіка Сажина», в м. Нова Сажина, Польща. Продукція підприємства (понад 50 брендів) відповідає найвищим вимогам якості, має реєстрацію для застосування по всій Європі. Уже другий рік компанія «Землякофф» працює в Україні, пропонує господарникам високоякісні засоби захисту рослин, зокрема для озимої пшениці та ярого ячменю, які створені на основі унікальних комбінацій сучасних діючих речовин та препаративних форм і це - «новинки на ринку ЗЗР України в 2013 році». Зареєстровані компанією в Україні продукти практично не мають прямих аналогів і пропонуються користувачам через українських дистриб’юторів за досить помірними цінами.
Щоб отримати можливі відповіді на вище згадані актуальні питання та ознайомитись з новим практичним досвідом, ми ще перед початком жнив разом із регіональним менеджером представництва «Землякофф Юроп» в Україні Володимиром Кібкою, завітали в гості до офісу відомої в Україні компанії «Агрофармахім», що вже більше 15 років надає консультативну допомогу сільгоспвиробникам та забезпечує їх засобами захисту рослин, насінням, добривами від провідних світових та вітчизняних виробників і є офіційним дистриб’юторм продукції компанії «Землякофф».
У кабінеті директора компанії Бориса Цибульника - карта на всю стіну, що промовисто засвідчує широку географію співпраці цього дистриб'ютора оригінальних препаратів для захисту рослин з підприємствами АПК – їх у цьому списку вже понад тисячу.
- Років шість тому наспіла потреба в спеціалізації нашого агробізнесу, - зазначає Борис Васильович. – Адже заснований ще 1997 року «Агрофармахім» згодом активно зайнявся власним насінництвом і досяг помітних успіхів, тому цей напрям виділили в окремий. А у 2008-му було створено ТОВ «Агральп Україна» з метою оптимізації підприємницької діяльності в сегменті дистрибуції засобів захисту рослин. Саме під цим брендом ми продовжуємо нашу співпрацю з партнерами в цьому напрямку.
Звичайно ж, маючи у своїй команді висококваліфікованих спеціалістів – фахових агрономів з багажем багаторічного досвіду взаємовигідної співпраці з агровиробниками і хімічними компаніями, тут добре знають проблеми хліборобів і завжди намагаються знайти та запропонувати оптимальні шляхи їх вирішення.
- Враховуючи надзвичайно великий перелік пестицидів, дозволених для використання в агросекторі України, який щорічно поповнюється новими засобами та змінами в регламенті застосування раніше зареєстрованих, часу на ґрунтовний аналіз і вибір серед них найбільш оптимальних до відповідної ситуації на полі в агрономів господарств практично немає, - розповідає Борис Цибульник. – Тож ми, цінуючи перш за все довіру до нас і перспективу довготривалої співпраці з партнерами, намагаємось бути надійною ланкою в ланцюжку своєчасного забезпечення господарств засобами захисту рослин від виробників відповідно потребам рентабельності і умовам, що складаються при вирощуванні сільгоспкультур. І це – завжди процес пошуку «золотої середини» між якістю препаратів і ціною, яка має бути «по кишені» господарствам. В поняття «якість» ми вкладаємо не тільки відповідність вимогам до фізико-хімічних параметрів (наприклад, відсутність токсичних домішок, стабільність при зберіганні, добра розчинність та змішуваність тощо), але й головне - має бути висока ефективність, безпечність для культури, відсутність негативного впливу в сівозміні та ризику виникнення резистентності. Зараз на ринку пестицидів безліч пропозицій відносно недорогих препаратів сумнівної якості, з якими на практиці можна «потрапити в халепу». Бо існує занадто великий ризик отримати хибну економію – заощадити «дещицю» і понести великі збитки від недоотриманого, а інколи втраченого урожаю.
- Тож, погоджуючись на співпрацю з «Землякофф», ми в першу чергу впевнились в можливості цього виробника ЗЗР технічно забезпечити гарантовану якість препаратів. А те, що продукти від «Землякофф» поєднують в собі технологічність, оригінальність комбінації сучасних та ефективних діючих речовин та помірну цінову політику, дає нам впевненість: ці препарати швидко набудуть популярності у хліборобів та сприятимуть прибутковості вирощування сільгосппродукції, - підсумовує Борис Васильович. – Цього року агрономи господарств – наших партнерів вже змогли оцінити відповідність заявлених виробником переваг застосування цих пестицидів на практиці. Ми отримали, наприклад, схвальні відгуки за результатами використання в системі захисту озимої пшениці та ярого ячменю гербіциду «Статус Гранд, ВГ». Більше інформації про властивості та переваги препаратів від «Землякофф», мабуть, надасть представник цієї компанії в нашому регіоні Володимир Кібка, тим більше, що є рекомендації по застосуванню засобів захисту на озимій пшениці восени. Для знайомства з практичним досвідом пропоную відвідати господарства, де разом з агрономами оцінити результати нашої співпраці безпосередньо на полі.
Подякувавши за гостинність, ми вирушили в с. Трудове Запорізької області, де з 1945 року господарює Запорізький кінний завод №86 і на зернових полях якого застосували гербіцид «Статус Гранд, ВГ».
- На засмічених полях неможливо отримати повну віддачу від заходів по підвищенню врожайності зернових культур, – ділиться своєю думкою Володимир Кібка. - Ключовими факторами для вибору оптимального гербіцидного захисту є відповідність видового складу бур’янів в посівах спектру ефективно контрольованих бур’янів гербіцидом; відсутність фітотоксичності для культури та сівозміни; широке вікно застосування (температурний діапазон, фази розвитку культури); відсутність ризику виникнення резистентності. Всім цим вимогам відповідає гербіцид «Статус Гранд, ВГ» – лагідний до культури і нещадний до бур’янів.
«Статус Гранд, ВГ» - це системний післясходовий гербіцид вибіркової дії для ефективної боротьби з широким спектром дводольниих бур’янів, в т.ч. стійких до однокомпонентних препаратів (2,4-Д, сульфонілсечовин), у посівах зернових колосових культур, починаючи з фази трьох листків. - дає коротку характеристику препарату Володимир. - Завдяки поєднанню двох діючих речовин різних класів хімічних сполук (трибенурон-метил + флорасулам), у препараті досягнуто взаємне підсилення ефективності дії на бур’яни, які недостатньо чутливі до дії одного з компонентів. Важливо, що таке підсилення відбувається не за рахунок зниження селективності до культури. «Статус Гранд, ВГ» вироблений за надсучасною технологією HD Soft (технологія виробництва й спеціального пакування препаратів у формі вододиспергованих і водорозчинних гранул). Завдяки швидшій розчинності та поліпшеній змішуваності при приготуванні робочого розчину гербіцид має більшу ефективність використання діючої речовини. Гранули препарата упаковані у водорозчинні пакети відповідно зареєстрованій гектарній нормі, а значить персоналу не потрібно використовувати мірні стаканчики і ложки - зменшується шкідливий вплив на здоров’я людини.
Як правило, озимі зернові культури обприскують гербіцидами весною, та не рідко, коли засміченість комплексом зимуючих бур’янів, «падалицею» культур-попередників (ріпак, соняшник), виникає потреба гербіцидного захисту вже восени. Враховуючи, що на ранніх етапах органогенезу озимих зернових не можна застосовувати гербіциди з групи росторегуляторів (2,4-Д та інші), необхідність контролю деяких бур’янів (підмаренник та інші), стійких до більшості присутніх на ринку гербіцидів, низькі температури повітря в цей період, саме «Статус Гранд, ВГ» буде правильним вибором для агрономів.

Трудове ставить високу оцінку
Історія Запорізького кінного заводу №86 – одного з найбільших в Україні - відліковує вже свій восьмий десяток. Нині тут мають більше шести тисяч гектарів землі, крім свинарства та конярства, намагаються на високому рівні агротехніки вести рослинництво.
- Нині спектр засобів захисту рослин досить широкий, це зовсім-зовсім не те, що ми мали під руками наприкінці вісімдесятих, коли я починав свою практичну роботу в полі, - каже головний агроном конезаводу Володимир Черкас. – Вибір великий – це добре, але можна і схибити. Однак навіть моя інтуїція попервах була на боці препаратів «Землякофф». На площі майже 500 гектарів ми застосували гербіцид «Статус Гранд, ВГ» у різних фазах розвитку рослин. Ретельно, практично без огріхів працювали два агрегати-обприскувачі з двома екіпажами. І результат не забарився – площі перед жнивами одержали практично чисті від бур'янів.
Агрономівською «Нивою» ми побували на половіючих полях і не побачили високих та струнких на свою «зелену вроду» бур’янів, тільки де-не-де у міжряддях - чахлі бур’янці!
- Ми маємо намір застосовувати препарати «Землякофф» ширше, бо вони поєднують у собі високу ефективність із помірною ціною, - відзначає головний агроном. – А ще досить зручне, економне і безпечне розфасування препаратів - це вже відзначили механізатори, котрі з ними працювали.
Тож якщо ви цінуєте європейську якість, вмієте рахувати кошти, використання засобів захисту від «Землякофф», забезпечить високий врожай та зростання прибутковості вашого господарства.

Микола ПАВЛИШ.