Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Нам Богом дана ця земля…»


23.06.2011

«…І ми маємо зробити її іще кращою». Так рудьківський сільський голова Григорій Шишацький вітав гостей ярмарку «Солодка ягода», що минулої суботи вже вчетверте відбувся в Рудьці Царичанського району. Пройшов він на садибі господаря «Старої хати» Миколи Тягнирядна, зачинателя зеленого туризму в Приоріллі. І було на ярмарку все, чим багата земля українська: смачні полуниці й акацієвий мед, свіже молоко і знаменита рудчанська олія, яскраві вироби народних майстрів Дніпропетровщини й Опішні, що на Полтавщині. Лунали пісні й легенди краю…

НАЙПЕРШИМ завданням «Солодкої ягоди» є розвиток сільського зеленого туризму в краї. Щоб заможні українці щоліта не торували шляхи до Туреччинни, Єгипту й Македонії, а знаходили хороший відпочинок і в мальовничих українських селах, зокрема приорільських. Тут і справді зібрано Творцем чимало краси й історії: залишки Української укріпленої лінії ХVІІІ ст., лілеї, ясновода Оріль, низка боліт по її давньому руслу побіля Рудьки й Ревущини, комплекс єдиних в Україні за просторовою побудовою китайгородських церков ХVІІІ століття, гора Калитва - унікальна геологічна пам’ятка льодовикових часів, ділянки віковічного степу тощо.
За вагомий внесок у розвиток краю депутат Дніпропетровської облради Вікторія Шилова вручила Миколі Тягнирядну Подяку Держкомітету курортів і туризму України.
- Намагаюся усіляко підтримувати зелений туризм у нашій області, - сказала вона. - Це один із реальних шляхів приходу інвестицій до села. Окрім усього, саме в селах зберігається український дух, національна ідентичність людей, про яку так проникливо писав Шевченко і якої менше в містах. Саме українським колоритом, побутовими пропозиціями і природою село щонайперше цікаве міським жителям.
А ось якою бачить мету заходу, який стає все велелюднішим, його співорганізатор, голова Дніпропетровського обласного відділення спілки розвитку сільського зеленого туризму Людмила Носкова:
- Дуже хочу, щоб люди приорільського краю були горді за ту частину природи, в якій їм пощастило жити. І щоб вони відчували себе її господарями. Щоб солодкі полуниці, черешні, мед, сало і олія стали елементами й духовної культури, вселяли в душі людей радість і надію на майбутнє. Варто всіляко рекламувати такі свята, пропагувати зелений туризм. На Дніпропетровщині він розвивається вже п’ять років. А найкраще ця справа пішла в Орловщині Новомосковського району. Там уже не одна сім’я, а декілька кажуть: «Ми чекаємо «зелених туристів».

На свято прибули і керівники Царичанської райдержадміністрації та гості з Дніпропетровського коледжу технології та дизайну. Студенти не лише показали свій хист у піснях і танцях, а й продемонстрували зразки сучасного одягу, створені на основі традиційного українського костюму. Зачарував присутніх своїм співом відомий народний ансамбль «Золоте перевесло» з Петриківки, недавній дипломат Всеукраїнського конкурсу «Червона калина», що проходив в Алушті. Так само майстерно і натхненно виступили і самодіяльні артисти з Ляшківського будинку культури та Царичанського РБК разом із ведучою дійства і солісткою Оленою Сульжик.
До речі, жителі Рудьки зізналися, що вже вважають «Солодку ягоду» другим святом села. А дехто із присутніх мешканців сусідніх сіл запитував: «А чому в нас такого немає? Невже наші умови гірші?». Певно ж, що не гірші. Просто в цих селах ще немає бодай однієї садиби з національним колоритом, де б постійно можна було приймати гостей для відпочинку. І, можливо, ще немає розуміння – навіщо це потрібно….
- Ех, якби встав дядько Володька та побачив оце все, то гукнув би: «Мотре, ти глянь, скільки гостей до нас зійшлося!» - захоплено сказав пенсіонер Володимир Продан із Кравцівки. - Оця садиба-музей - то колишня хата Володимира Івановича Шерстюка, а та, біля болота, де зупиняються приїжджі - Герасима Семеновича Продана. Вони й не думали, яка доля судилася їхнім оселям.
Так, саме завдяки роботящим рукам цих та інших жителів Рудьки дійшли до нас давні українські хати. Та ще завдяки вдумливому, небайдужому погляду на ситуацію на околиці села Миколи Тягнирядна, який зумів побачити в ній паростки майбутньої корисної для всіх справи. Можливо, цей добрий приклад стане орієнтиром для бодай декого з молодих українців, які інколи намагаються знайти свою трудову стежку десь далеко. А вона може бути зовсім поруч …

Григорій ДАВИДЕНКО. 
Дніпропетровська область.
На знімках : яскраві хвилини ярмаркового дійств
а.