Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Намолочено вже 20 мільйонів тонн зерна


17.07.2013

Вітчизняні аграрії вже зібрали більше 20 мільйонів тонн ранніх зернових і зернобобових. Загалом цього року в Україні буде намолочено рекордний обсяг ранніх зернових – 31-32 мільйона тонн. Таких результатів сільгоспвиробники досягнуть, у тому числі, і завдяки використанню високоякісного насіння. Про це днями під час робочої поїздки до Полтавської області повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«На сьогодні аграрії зібрали близько 70% ранніх зернових і зернобобових культур. Тобто вже намолочено понад 20 мільйонів тонн. Загалом же планується зібрати близько 31-32 мільйонів тонн ранніх зернових культур, що стане рекордним обсягом за роки незалежності», − повідомив Микола Присяжнюк.
Міністр також зазначив, що такий високий урожай буде зібрано завдяки використанню високопродуктивного насіння.
«Аграрії вже розуміють, що технології та насіння − це основні складові високого врожаю. Тенденція до збільшення використання насіння елітних і суперелітних сортів зростає. А на українському ринку широко представлені міжнародні насіннєві компанії, які пропонують аграріям високоякісне та адаптоване насіння», − підсумував очільник відомства.

Між тим...
На сьогодні на полях працюють понад 56 тисяч зернозбиральних комбайнів. А вже найближчими роками їхню кількість планується збільшити до 75 тисяч одиниць, оскільки намолот зерна в Україні поступово зростає. Для того ж, щоб сучасна техніка була доступна сільгоспвиробникам, уряд налагоджує спільне виробництво з міжнародними компаніями. Про це під час робочої поїздки до Харківської області повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.
«Сьогодні в усіх регіонах триває збір врожаю. На полях працюють майже 56 тисяч зернозбиральних комбайнів, і навантаження на них достатньо велике. У центральних областях воно становить до 270 га на комбайн, а в південних – понад 280. Тому ми поступово збільшуватимемо кількість комбайнів, які задіяні в зборі врожаю. За середнього врожаю у 50 мільйонів тонн, необхідно мати до 75 тисяч одиниць техніки», − зазначив Микола Присяжнюк.
За словами міністра, уряд сьогодні займається налагодженням спільного виробництва техніки з такими всесвітньовідомими компаніями, як John Deere та CLAAS.
«На законодавчому рівні вже створені всі умови для цього. А створення лізингових програм для сільгоспвиробників зробить техніку доступною для всіх», − наголосив міністр.