Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Народна медицина може вбивати


27.10.2011

Британські медики нещодавно опублікували своє дослідження, яке може докорінно змінити наші уявлення про народну медицину. Виявляється, лікарські трави, які багато людей вважають панацеєю від усіх бід, завдають більше шкоди, ніж користі.

З кожним роком народна медицина стає все більш популярною. Її прихильники переконані: якщо в Індії і Китаї так само лікувалися ще з незапам`ятних часів, то і нам, сучасним людям, такі ліки не нашкодять. Тому всілякі центри і кабінети фахівців із трав множаться, як гриби після дощу.
Та чи інша комбінація трав здатна вилікувати практично будь-яку хворобу, вважають адепти нетрадиційної медицини. Проте доктор Пітер Кантер і професор Едвард Ернст з Університету Ексетера стверджують, що це не так, і подібна терапія може зашкодити.
Колеги єдині в думці про те, що люди все частіше стають жертвами шахраїв: змучені хронічними хворобами, вони чіпляються за найнеймовірніші обіцянки і стають легкою здобиччю шарлатанів.
Головна небезпека використання лікарських трав полягає в тому, що райони, де їх збирають, дуже забруднені. Як відомо, рослини накопичують у собі всі шкідливі викиди і хімічні добрива, приносячи у результаті пацієнтові не полегшення, а страждання.
У ході своєї роботи учені ознайомилися з результатами понад тисячі досліджень, присвячених лікарським травам. Більшість лікарів визнали, що ефект від використання відвару з трав і плацебо був практично однаковим. В окремих випадках при прийомі плацебо поліпшення наступало навіть швидше, ніж при лікуванні травами.
Крім того, що рослини накопичують у собі шкідливі сполуки, вони і самі по собі не завжди безпечні. Неправильне дозування може завдати серйозної шкоди здоров`ю. Так, наприклад, любителі чаю з м`ятою одного прекрасного дня виявляють у себе порушення ерекції, а передозування ромашки здатне викликати порушення менструального циклу у жінок. Сік подорожника має здатність згущувати кров, тому для людей із захворюваннями серця він може в буквальному розумінні виявитися згубним. Кропива через два дні після збирання починає виробляти токсичні сполуки.
Зрозуміло, що дані, які учені поки що ніде не опублікували, не порадують виробників засобів народної медицини. Ринок лікарських трав в Англії - близько 4 млн. доларів, і так просто здавати свої позиції акули цього бізнесу явно не збираються.