Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Народні методи боротьби з американськими гостями


14.06.2012

Тетяна Гусельникова з Воронезької області давно збирає народні способи боротьби з колорадським жуком і погодилася поділитися своїм досвідом.
Як боротися з колорадським жуком на картоплі? Перерахую деякі народні способи, кожен з яких по своєму цікавий і корисний.

ВІДВОЛІКАЮЧІ ПОСАДКИ
В середині літа, коли молода картоплю підросла, посадіть біля картопляних грядок кілька старих бульб. На основних посадках бадилля буде вже міцним, коли зійде нова ніжна поросль. Жуки будуть перебиратися на неї, а на маленькій ділянці їх легше знищувати.
ЦИБУЛЕВЕ ЛУШПИННЯ
Колорадський жук не виносить запаху гнилого цибулиння. Поки така цибуля лежить під картопляним кущем, жук на нього не зазіхне. Тому при посадці картоплі кладіть в лунку трохи цибулиння.
ДЕРЕВНА ЗОЛА
Під час посадки у кожну лунку кладу золу. Як тільки картопляний кущ сформується, не чекаючи появи личинок, обприскую зольним настоєм. Для його приготування 2 кг золи розмішую в 10 л води, потім 1 л розчину розвожу у 10 л води.
НАСТІЙ ПОЛИНУ І ЗОЛИ
150 - 200 г. нарізаного полину і склянку деревної золи залити 10 л гарячої води, настояти 2 - 3 години, процідити і обприскати бадилля при появі личинок колорадського жука (це можна зробити і для профілактики). Для кращого прилипання настою додайте в нього невелику кількість розведеного у воді мила.
ХВОЙНА ТИРСА
Серед народних способів боротьби з колорадським жуком є і такий. При посадці картоплі в кожну лунку добре підсипати хвойну тирсу або подрібнену кору хвойних дерев.
ПАСТКИ
Для пасток, призначених колорадським жукам, використовують скляні або консервні банки. Кромки банок натирають картопляним соком, на дно кладуть кілька шматочків картоплі. Пастки розставляють по ділянках: 1 банка приблизно на 5 кв. м. Знищувати колорадських жуків, що потрапили в пастку треба щодня.
Деякі городники застосовують такий народний спосіб боротьби з колорадським жуком. Неподалік від картопляних грядок вони влаштовують спеціальні купи з очисток картоплі. Кілька таких купок залучать безліч колорадських жуків. Після цього купки потрібно полити гасом і спалити.
Це лише деякі способи боротьби з колорадським жуком, придумані селянами. Якщо у вас є свої методи, поділіться ними з читачами «Сільських новин».