Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Народні засоби проти колорадського жука


19.05.2011

Хімічні засоби боротьби з одним з найбільш небезпечних ворогів картоплі - колорадським жуком - задоволення не з дешевих, до того чи варто когось переконувати в тому, що не зовсім безпечні для здоров‘я людини. Тож за весь час перебування цього непроханого гостя на наших картопляних полях городники вже мають чималий досвід боротьби з жуком народними методами. Ось деякі з них.  
Якщо присипати лунку з картоплею, що росте, сосновою тирсою, то можна не боятися набігів колорадського жука.
Настій листя тополі. Піввід­ра листя кип’ятять в 10 л води 15 хвилин і потім настоюють З-4 дні. Після обробки цим розчином жуки зникають на тривалий період.
Деревний попіл. Гарний ефект дає розпилення його по картопля­ному бадиллю. Але оптимальний результат - від розчину попелу з милом: кілограм попелу заливають відром кип’яченої води, настоюють добу і до цього настою додають ще відро води з розведеним у ній госпо­дарським милом (40 г).
Попіл і полин. До 150-200 г подрібненого свіжого полину додають склянку деревного попелу, заливають гарячою водою, настою­ють 2-З години, розмішують, проці­джують і цією рідиною обприскують бадилля картоплі.
Настій полину. Травою наповню­ють третину відра, заливають во­дою, настоюють кілька днів і обпри­скують картопляне бадилля.
Гіркий перець. 100 г відва­рюють у 10 л води протягом 2 годин. Коли охолоне, додають до розчину мило і обробляють картопляні грядки.
Полин, гіркий і червоний пе­рець. Готують такий настій: 300 г полину, 8 стручків гіркого перцю і пакетик меленого, 200 г тра­ви болиголова, чверть шматка госпо­дарського мила і 200 г стебел часнику. Все заливають відром окропу і настоюють 12 годин.
Настій часнику. Беруть 200 г стрілок або голівок на 10 л води, настоюють. Перед обприску­ванням картоплі до розчину додають 40 г господарського мила.
Листя помідорів. З дрібно наріза­ного листя і пасинків (1 кг на відро води) готують настій. Настоюють 3-5 годин, добре розмішують, додають 2 ст. ложки рідкого або 40-80 г розчине­ного господарського мила - для кращого прилипання до листя.