Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Наше завдання – вирощувати хліб


17.07.2014

Минулого четверга хлібороби Дніпропетровщини зібрали свій перший мільйон тонн зерна. З якими настроями працюють сьогодні селяни і що очікують від нинішніх жнив – розмова нашого кореспондента з директором департаменту АПК, розвитку сільських територій та ринкового середовища Дніпропетровської облдержадміністрації Вадимом Удовицьким.

- Наші аграрії вчасно розпочали комплекс збирання ранніх зернових, - розповідає Вадим Олексійович. – Цьому передувала значна робота восени минулого року (посів озимого клину), у післязимовий період (догляд за посівами, сівба ярових культур).
- Які завдання сьогодні поставлені перед сільгоспвиробниками області?
- Наше головне завдання – вирощувати хліб. На сьогодні губернатор Дніпропетровщини Ігор Коломойський визначив перед аграріями кілька першочергових – забезпечити область продовольчим зерном, насінням під врожай наступного 2015 року, а тваринництво – фуражним зерном.
Вважаю, що із цим завданням аграрії справляються, оскільки 10 липня в області вже отримали перший мільйон зерна, а до кінця цього тижня очікуємо другий мільйон, оскільки вже на 16 липня мали 1 мільйон 715 тис. тонн зерна з врожайністю 28,8 центнерів з гектара ( у минулому році цей показник становив 28, 1 центнера).
- Вадиме Олексійовичу, чи не повториться ситуація минулого року, коли ціна на пшеницю була невисокою і аграрії змушені були вичікувати кращих часів?
- У період збирання ціна завжди найнижча. Найкращі ціни – у лютому-березні. Продавати так пізно можуть дозволити ті господарства, які мають умови для зберігання зерна. Хоча і зараз пшениця другого класу коштує 2340 гривень за тонну, фуражна – більше 2000 гривень. Озимий ріпак при середній врожайності 16 центнерів з гектара коштує близько 5000 гривень за тонну. Вважаю, що такі ціни дають змогу агроформуванням бути рентабельними.
- Яким чином буде забезпечена продовольча безпека області?
- На рік для потреб Дніпропетровщини потрібно 535 тисяч тонн продовольчого зерна, в т.ч. 250 тисяч тонн пшениці для хлібопекарської галузі. В цілому валовий збір зерна пшениці очікуємо в межах 1 мільйона 400 тисяч тонн, це більше наших внутрішніх потреб. А отже, хлібозаводи випікатимуть хліб із зерна та борошна, вирощеного та виготовленого на Дніпропетровщині.
- А яким чином формується регіональний ресурс зерна?
- За рахунок зерна, яке знаходиться на елеваторах. Також діє державна програма Аграрного фонду, який здійснює форвардні закупівлі зерна. На сьогодні укладено договори між Аграрним фондом і сільгосппідприємствами на 65 тисяч тонн, завдяки чому господарства отримали авансовий платіж у розмірі 111 мільйонів гривень. Вважаю, що це суттєва підтримка для сільгоспвиробників.

Записав Олександр ПЕТРЕНКО.