Поточний № 4 (1431)

03.05.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Насильницькі викрадення, катування, залякування персоналу – документатори оприлюднили звіт щодо злочинів рф на ЗАЕС 


09.10.2023

Документатори та розслідувачі громадської організації Truth Hounds підготували аналіз, що стосується системних викрадень, катувань та вбивств співробітників ЗАЕС, які здійснюються за сприяння російської держкорпорації з атомної енергії «Росатом» з березня 2022 року. У звіт увійшли покази 14 очевидців ймовірних воєнних злочинів, які відбувалися на території ЗАЕС. В результаті опитування свідків було встановлено точні персональні дані щонайменше 30 потерпілих від дій імовірних воєнних злочинів різного спектру на території ЗАЕС.
Про це повідомив виконавчий директор Truth Hounds  Роман Авраменко під час обговорення в рамках головної дискусійної платформи країни BrainHub в Медіацентрі Україна – Укрінформ.
«Цей звіт привертає увагу до подій на ЗАЕС та аналізує докази в контексті застосованого Міжнародного кримінального права, інших правових норм. Він встановлює, що корпорація «Росатом» дійсно здійснювала ефективний контроль всієї станції, починаючи з 11 березня минулого року. Що на території станції представниками ФСБ здійснювалися насильницькі викрадення, катування, залякування персоналу станції, погрози сексуальним насильством. Людей, які працюють на цій станції, вивозили в ліс та змушували копати собі могили, вони погрожували, що вб’ють та зґвалтують їхніх родичів. І це все відбувалося щонайменше за мовчазної згоди представників корпорації «Росатом». А швидше за все, вони були ініційовані, і відбувалася політика потурання таким злочинам. Це все відбувається, на жаль, і досі», – наголосив Роман Авраменко.
Він зауважив, що головна задача, чому здійснювалися такі методи впливу на працівників ЗАЕС, була в тому, щоб працівники підписували контракти з «Росатомом», відмовляючись від афіліації з ядерною енергетичною системою, для того, щоб вони звітували про стан вузлів агрегатів станції окупантам, для того, щоб вони більш охоче йшли на співпрацю.
Водночас  виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова наголосила, що в дослідженні видно, що «Росатом» на ЗАЕС не тільки не допомагає зберігати та реалізувати права людини, безпеку ліцензійних, унікальних працівників саме для цього об’єкту, але ще й може ініціювати ці порушення і навіть воєнні злочини стосовно таких людей. 
«Тобто саме ця ідея донести небезпеку такої поведінки величезної корпорації, інкорпорованої в величезну кількість міжнародних бізнес-процесів, з рівнем небезпеки для всього світу – от саме цей нюанс ми розглядаємо в цьому звіті, саме цю площину вирішили в цьому звіті описати. На цей момент ми показуємо нову площину – це відповідальність такої унікальної корпоративної ситуації, яка склалася на Запорізькій АЕС», – пояснила вона.
Крім того, Олександра Романцова додала, що Truth Hounds також входить в ініціативу «Трибунал для путіна», яка систематизує такі знання. І це дослідження, зазначила вона, важливе для того, «щоб показати, що це не поодинокий випадок якогось одного солдата, чи одного представника «Росатому», а що це системна практика, яка потребує засудження та, власне, реакцій різних міжнародних акторів – від держав до таких об’єднань, як, наприклад, МАГАТЕ, так і реакцій інших бізнесів, які замовляють у «Росатому» якісь послуги».
BrainHub – це головна дискусійна платформа країни, створена Media Center Ukraine – Ukrinform. Вона об’єднує експертів державного і громадського сектору. У рамках BrainHub точаться інтелектуальні дискусії навколо питань післявоєнного відновлення України. Тут народжуються кращі ідеї, які лягатимуть в основу дорожньої карти відбудови України у всіх секторах: економічному, інфраструктурному, освітньому, аграрному, безпековому, цифровому тощо.