Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Насіння: новий сезон


13.02.2014

Настав час перевіряти і поповнювати свій посівний фонд. Як оцінити якість власного насіння і вибрати придатне для посіву? Що краще вибрати в магазині? Про що розповідає кожний пакетик? Від чого залежить розмір насіння, чому деяке з нього пахне?
Хто посперечається з тим, що насіння - це диво? Покриті твердими оболонками піщинки, горошинки, пірамідки та інші фігурки таять у собі таємницю нового життя. Стан глибокого спокою допомагає насінню пережити дуже складні умови: морози, посуху, нестачу кисню.
Кожне насіннячко містить зародок і більш або менш «живильне придане», що нагодує майбутній паросток.

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ
Якщо у вас залишилося насіння огірка, томату, гарбуза, кабачка, кавуна, дині, яке радувало дружними сходами торік і при цьому зберігалося в сухому прохолодному приміщенні, то воно не підведе і в новому. Ці культури зберігають схожість впродовж 7-10 років і довше.
Наприклад, якщо минулого року проростали 9 з 10 насінин огірка, то такий рівень може триматися ще 4-6 років, і тільки зниження схожості на 20% за рік попередить про те, що почалося старіння.
У капусти, редиски, редьки, ріпи, шпинату, а також бобів, квасолі, гороху і спаржі строк зберігання без істотної втрати якості коротший (від 4 до 7 років), але якщо умови зберігання були сприятливими, їх можна перевіряти тільки в тих випадках, коли є привід для сумнівів (у попередньому сезоні були проблеми або ви їх не висівали).
Перець схильний підносити сюрпризи: може пролежати без втрати якості 10 років, може зробитися непридатним через 3-4 роки. Його краще перевірити.
На схожість цибулі та моркви можна було б розраховувати протягом 3-5 років, а селеру, петрушку та салат через 2 роки після збору насіння необхідно перевіряти обов’язково.
На великий жаль, затверджене у теперішній час маркування пакетів (з насінням) виключило таку важливу інформацію, як рік урожаю.
Обов’язковим стало зазначення мінімальних строків придатності. Довідатися справжній вік насіння і зрозуміти, чи варто його купувати із запасом (бувають же рідкісні та улюблені сорти) - неможливо. Співробітники магазинів, які переоцінюють товар, змушені викидати насіння, що залишилося після сезону, як прострочене (2 роки для насіння огірка або томату - не вік, але процедура продовження строку реалізації для дрібних партій не окупається: повторне маркування викликає підозри у покупців).

УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ
Багато хто помічає розходження наведених у різних довідниках і посібниках можливих строків зберігання насіння. У старих радянських виданнях вони занижені. Справа в тому, що автори спиралися на досвід зберігання посівного матеріалу у сховищах з мінімальним обігрівом або навіть без нього.
Зниження вологості забезпечувалося за рахунок вентиляції, а основний вид пакувального матеріалу – майже забута нині мішковина. Сама по собі низька температура – це плюс, але її коливання супроводжується утворенням конденсату, а волога – це головний ворог спочиваючого насіння. Вона викликає до життя цвілеві гриби, бактерії.
У звичайній шафі у будинку, де сухо та не спекотно (20-22°С), умови є кращими хоча б тому, що вони постійні. Тривале зберігання в приміщенні, де температура 25° і вища, призводить до прискореного старіння насіння.

ПЕРЕВІРКА ЯКОСТІ
Багато хто із власного досвіду знає приблизні строки появи сходів різних овочевих і декоративних культур, але насіння, взяте для посіву або пророщення безпосередньо після сушіння або прогрівання, має низьку вологість і буде виходити зі стану спокою істотно довше, ніж те, яке встигло «відлежатися» у кімнаті або на складі. Про це необхідно пам’ятати при перевірці посівного матеріалу, її не треба проводити відразу після термічної обробки, інакше одержите занижені показники схожості та енергії проростання.
Не можна не згадати про застарілий спосіб перевірки якості насіння у сольовому розчині. Може спливти та бути відбракованим нормальне, здатне зійти насіння!

ЗА ПОКУПКАМИ!
Після інспекції «засіків» можна купувати відсутнє насіння. Перш ніж відправитися у дорогу, радимо скласти попередній список. Пам’ятайте, що основні овочеві культури відкритого ґрунту - огірки, томати, моркву, буряки, капусту, редис, цибулю ріпчасту, кабачки, гарбузи - доцільно вирощувати по кілька сортів різного строку дозрівання - ранні, середні та пізні. Це значно подовжить надходження врожаю.
Можна підібрати сорти спеціального призначення, наприклад сливовидні томати для консервування, кабачки-спагеті для оригінальних страв, спаржеву квасолю для заморозки та інші. Не забудьте про зелені та пряно-смакові культури, без них справжня овочева кулінарія просто неможлива.
Сортів кропу потрібно не менше двох, і сіяти їх варто у різний термін з інтервалом 10-12 днів, щоб мати свіжу ароматну зелень прямо до столу протягом усього сезону.
Не менш важливо визначити, що вирощувати - сорти або гібриди. Гібриди звичайно відрізняються потужністю, життєздатністю та підвищеною продуктивністю, однак їхнє насіння буде вже до посіву непридатним - у другому поколінні врожайність різко знижується.
Гібриди F1 огірка, томату, капусти, моркви високоврожайні, дружно дозрівають, їхні рослини однорідні, стійкі до комплексу хвороб. Гібридне насіння коштує дорожче, ніж звичайне сортове, і вимоги гібридів до умов вирощування вищі, інакше просто не реалізується їхня потенційна продуктивність. Тому подумайте, де ви плануєте вирощувати овочі і який догляд за рослинами та яке добриво можете забезпечити.

ЧИТАЄМО Й РОЗУМІЄМО
Зараз у продажу можна зустріти насіння, яке було попередньо оброблене.
Барботування. Насіння було витримане у воді з повітрям, що пропускається через неї, або киснем. Це підвищує життєздатність і схожість.
Дражирування. Насіння покрите захисною живильною оболонкою, у результаті чого утворюється драже кулястої форми. До складу драже часто включені стимулятори росту, пестициди, мікроелементи. За рахунок дражирування полегшується посів і підвищується рівномірність сходів дрібнонасінних культур, забезпечується значна економія насіння.
Інкрустоване (від лат. Incrustio - покриття корою) - оброблене плівкоутворювачами разом з речовинами, що активізують ростові процеси. Підвищується польова схожість і врожайність.
Каліброване - відібране за довжиною, шириною, висотою насіння. Забезпечує рівномірний розподіл насіння при висіві та, відповідно, дружність проростання.

ЦІННІ ПРИДБАННЯ
При покупці треба намагатися користуватися перевіреними джерелами. Це допоможе придбати насіння бажаного сорту, що відповідає прийнятим вимогам як за сортовою чистотою, так і за посівними якостями.
Відповідно до діючих вимог на пакеті з насінням обов’язково мають бути зазначені наступні відомості:
- назва культури, сорт згідно з повним державним реєстром;
- повне найменування фірми, її товарний знак, телефон, адреса;
- строк придатності насіння (з точністю до місяця), номер партії
- вага у грамах або кількість насіння у штуках.
Крім того, на пакеті обов’язково має бути зазначений ДЕРЖСТАНДАРТ. Усі інші написи про «міжнародні стандарти», сертифікати якості є чинником, що вводить покупців в оману.
Бажано, щоб на пакеті була фотографія рослини, а також інформація з описом сортових якостей, рекомендації з агротехніки, строки посіву, висадження в ґрунт і збирання врожаю.
Досвідчені садівники-городники в основному покладаються на улюблені, перевірені та надійні сорти і гібриди, але майже щороку на ринку з’являються новинки, з якими хочеться ознайомитися. Але ж не варто ризикувати та відводити новачкам велику площу: для першого знайомства цілком достатньо 3-5 штук великих рослин і метрового рядка, якщо мова йде про «дрібні» посівні.
Один з найбільш надійних пакувальних матеріалів - фольга. Її використовують для дорогого, за всіма правилами підготовленого насіння.
Завдяки високій якості, низькій вологості та герметичній упаковці воно показує рекорди довголіття.