Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Наверху - зміни, на місцях - затишшя!


23.04.2015

Звертаюсь до редакції газети «Сільські новини» як до останньої інстанції, яка може допомогти простим людям. Зокрема, як це сталось з ветераном праці з села Костромка Апостолівського району Дніпропетровської області. Коли тільки після втручання редакції газовий лічильник був встановлений в його оселі («Ні кують, ні мелють», «Сільські новини» №13 від 2 квітня 2015 року).

ПОДІБНА ситуація на цей раз сталася з моєю мамою, Євгенією Болеславівною Пилипась, ветераном колгоспної праці. 14 січня ц.р. працівники Криничанського цеху зняли газовий лічильник у зв’язку з тим, що «пломба на обліковому механізмі не співпадає з пломбою завода-виробника». Про що того ж дня і було складено відповідний акт. Хоча раніше цей же лічильник проходив перевірку і ніяких зауважень тоді не було.
Далі газівники підключили до мережі лічильник з обмінного фонду, а згодом привезли довідку, в якій значилось, що підставою для визнання засобу вимірювальної техніки непридатним став зовнішній вигляд (корозія корпусу).
Відтак минулої суботи, довелося придбати новий аналогічний лічильник «Візар». Та коли зателефонували у абонвідділ в Кринички, там люб’язно пояснили, що не все так просто. Моїй мамі, які вже 76 років і яка ледве пересувається по хаті за допомогою двох ціпків, треба приїхати до райцентру, написати заяву, здати копії документів і тільки після цього газівники встановлять новий лічильник.
Із Семенівки до Криничок маршрутка іде зранку, потім повертається назад у село після обіду. Коли ж зателефонували на «Гарячу лінію «Дніпропетровськгазу» і пояснили, що добратись моїй літній мамі до Криничок неможливо, там порадили оформити довіреність і займатись цим мені самому.
І стало на душі і гірко, і важко від усвідомлення того, що нас не вважають за людей. А такі монополісти, у яких немає конкурентів на газовому ринку, спонукають народ покірно схиляти голову перед панством, яке живе і збагачується за рахунок того ж самого народу. Коли ж настане час, що не ми будемо бігати за ними, а вони за нами? Коли ж задекларований президентом і урядом вислів «Жити по-новому» набере реальних, а не міфічних ознак, а ми хоча б на якийсь міліметр наблизимось до Європи, де на першому місці – споживач, а не чиновник, який вдає з себе царя небесного?

Микола ПИЛИПАСЬ, с. Семенівка, Криничанський район,Дніпропетровська область.

ВІД РЕДАКЦІЇ: повірка роторних та мембранних лічильників в оселях громадян, судячи з листів наших читачів, стає певною «ахіллесовою п’ятою» в разі необхідної заміни приладу. З одного боку природний газ є джерелом підвищеної небезпеки і всі дії з ним регламентовані «Правилами надання населенню послуг з газопостачання». З іншого - кваліфіковані працівники Криничанського цеху Дніпродзержинського УЕГГ могли б одразу після телефонного дзвінка виїхати до 76-річної Євгенії Пилипась і встановити новий лічильник, а вже потім долучити до документів копію його паспорту, заяву про заміну приладу тощо. Можна порадити шановному автору листа звернутися до начальника Криничанського цеху напряму, адже все вирішують люди, а керівник може краще зрозуміти нестандартну ситуацію. В разі ж відмови, доручення мами можна безкоштовно завірити у Семенівській сільській раді. 
Та щойно з’явилися і добрі для Миколи Пилипася і всіх наших читачів новини на цьому «фронті»: 9 квітня Верховна Рада України ухвалила революційний закон «Про ринок природного газу». Він має створити ефективне конкурентне середовище на ринку газу відповідно зі стандартами Європейського Союзу. Голова «Нафтогазу України» Андрій Коболєв зазначив, що новий закон призведе до посилення вільної добросовісної конкуренції на ринку, розмежування функцій всіх учасників галузі та зниження цін на газ для споживачів. А стаття 17 Закону однозначно говорить «Всім споживачам гарантується право вибору постачальника». Всі експерти, до речі, одностайні у позитивних наслідках закону для споживачів. Тож будемо сподіватися, що невдовзі існуюча газова монополія стане історією, а різні постачальники товару природного газу будуть самі оббивати пороги селян.