Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Найголовніший переможець – природа


07.12.2016

5 тисяч євро виграли екологи Дніпропетровщини на міжнародному еко-конкурсі

ЕКОЛОГИ Дніпропетровщини визнані найкращими в міжнародному конкурсі The Quarry Life Award. Переможців назвали та відзначили у ДніпроОДА. В інтересах покращення природи конкурували майже півтисячі проектів з усього світу. Від втілення еко-ідей найбільше виграє навколишнє середовище.

Вичерпані кар’єри – це більше, ніж мертві ландшафти. Це доводили учасники міжнародного конкурсу The Quarry Life Award.

Свіжі еко-ідеї пропонували учасники різних країн. Кожна обирала своїх переможців. В Україні на конкурс подали 23 проекти. Журі відібрало п’ять найкращих. Перше місце – у екологів-дослідників із Дніпропетровщини.

На всеукраїнському рівні абсолютний переможець – команда Дніпропетровського представництва Українського товариства охорони птахів. Вона презентувала на міжнародний конкурс проект «Підвищення орніторізноманіття Рибальського кар’єру».

«Об’єктом нашої уваги були птахи. Ми вивчали сучасний стан птахів Рибальського кар’єру у Дніпрі й були приємно здивовані. Тут влітку і весною зустрічається 65 видів птахів, 40 з них – гніздяться. Щоб допомогти їм, виготовили гніздівки, розчистили та облагородили декілька водопоїв. Крім того, для школярів випустили книжечку-розмальовку та пізнавальний плакат. Працюючи над проектом, ми віддавали борги природі», – розказав один з розробників проекту Петро Чегорка.

Журі каже, що оцінювати роботи та обирати переможців, – справа не з легких. Звертали увагу на практичну цінність, інноваційність та доцільність.

«Це важливий конкурс, до якого можуть долучитися як молоді, так і досвідчені учені. Дніпропетровська область подала найбільше проектних пропозицій. Перше місце – у нас. Упевнений, що в регіоні можна втілити ще чимало цікавих екологічних проектів», – підкреслив директор департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Руслан Стрілець.

Конкурс The Quarry Life Award проводиться втретє. У ньому беруть участь студенти та випускники вишів, дослідники.

Проекти спрямовані на збереження та розвиток природного розмаїття.

Ініціатор міжнародного конкурсу – німецька компанія HeidelbergCement Україна. Як найбільший виробник будівельних матеріалів, вона намагається зберігати флору та фауну на понад 1000 кар’єрах світу.

«Для німецьких підприємців важливим є захист навколишнього середовища там, де вони ведуть бізнес. Вони працюють над інноваційними технологіями, залучають до розробки проектів молодь і науковців», – зауважив генеральний консул Німеччини в Україні Вольфганг Мьоссінгер.

Цьогоріч на міжнародний конкурс подали 454 проекти з усього світу.

На кону були грошові призи. На національному рівні розігрували 1,5 тисячі, 3 тисячі і 5 тисяч євро, на міжнародному – 10 тисяч євро. Найкращий проект з усіх представлених оцінювався в 30 тисяч євро.

Конкурс об’єднує щорічно людей з різних країн. Вони конкурують між собою, але в інтересах покращення довкілля. Учасники з різних країн мають можливість обмінюватися ідеями, порівнювати дослідження та втілювати їх у життя на різних континентах. Найголовніший переможець у конкурсі – природа.