Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Не дамо капустянці перезимувати


06.11.2014

Капустянка дуже любить низинні вологі місця. Її личинки потрапляють на вашу ділянку, як правило, від сусіда або разом з завезеним новим ґрунтом. Зимують личинки і дорослі особини на глибині до метра, тому глибоке перекопування (оранка) восени не дасть Вам жодного позитивного результату у боротьбі з цим шкідником. Але успішні способи боротьби зі шкідником є.

Спосіб №1. На початку осені вирийте яму глибиною до 70 см і засипте її свіжим гноєм, який уже «перегорів». Краще кінський, але підійде й коров’ячий, овечий, козячий - будь-який. До нього на зимівлю заповзатимуть капустянки. Згодом, наприкінці осені, гній виймають і капустянок згодовують курям або спалюють.

Спосіб №2. Копаємо ямку глибиною 50 см. До ями ставимо старе відро без дна, наповнюють гноєм, щоб до нього потрапили капустянки. Наступного року, щойно розмерзнеться ґрунт, відро виймають. Вибраний гній з капустянками згодовують домашнім птахам або знову ж таки спалюють. Ви будете здивовані, побачивши, скільки у відрі буде дрібних шкідників.

Як бачите, цей спосіб має варіації: і яма глибиною не 70 см, і виймають гній не восени, треба довго чекати, але ефективність доволі висока. Якщо у вас великий сад-город, можна вирити кілька таких ям (пасток) у різних місцях. Відро можна замінити на сітку, яку використовують для пакування капусти, цибулі.

Спосіб №3. «Вовчі ями». Викопуємо яму розміром 50Х50 см, не менше! Закладаємо в неї свіжий гній. Це потрібно зробити у вересні - жовтні. Зимою під час сильних морозів, купи гною викопують та розкидають.

Спосіб № 4. Капустянку приваблює запах пива. Запах свіжого пива манить її, як краплі валер’янки кота. У півлітрові пластикові чи скляні пляшки з широким горлом заливаємо трохи пива. Отвір обмотуємо шаром бинта. На добре освітленому тихому місці закладаємо пляшки у землю під кутом так, щоб горловина пляшки була на рівні землі. Пивом змочуємо бинт, збризкуємо трохи землю навколо горловини та накриваємо зверху руберойдом, картоном, старим лінолеумом. Підкладіть камінчики, невисокі планки так, щоб накриття не закривало горловину пляшки і капустянка вільно могла потрапити у пастку. Час від часу знімайте накриття, отвір у бинті свідчить. що клієнт вже є. Витягніть приманку за допомогою зігнутого дроту, обов’язково ополосніть пляшку, налийте свіже пиво і полювання можна продовжити.

Запобіжні заходи

Привозний ґрунт, гній, особливо торф найчастіше є джерелом зараження саду. Нову землю, торф бажано просіяти крізь дрібну сітку, що відсіє цього шкідника. Можете випустити на купу гною курей, які особливо ефективно знищують його. Бажано щоб шар землі був не дуже високий. Оскільки кури не зможуть дістати шкідників, що сховалися до серединної та нижньої частини купи.

Восени на щойно перекопаний ґрунт випускають курей, але тоді вони знищать і дощових черв’яків. Не вносьте свіжий гній (лише повністю перепрілий).

Можете використати й хімічні препарати, наприклад, Медведтокс. Знищених шкідників збирають, щоб не труїлися лісові та домашні птахи.

Допоможуть сівозміни

Капустянка не переносить присутності полину (навіть сухого), хризантем та чорнобривців. Запах часнику, лушпиння цибулі теж не до вподоби шкіднику. Залишки риби присипайте землею, де є нори капустянки, риба швидко перегниває, а ці місця шкідник обходить стороною. Відлякує також запах голок сосни, як свіжі так і сухі.

Капустянці також не до вподоби присутність курячого посліду на ділянці, тому варто використовувати це добриво яквідлякуючий засіб від непроханих гостей.

Богдан ЯЦИК.