Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Не допускайте короїдів


10.11.2011

КОРОЇДИ – небезпечні шкідники, здатні не просто уражати плодові дерева, але й призводити до їх загибелі. Найчастіше зустрічаються на ослаблених або хворих деревах, що мають у корі рани, опіки, тріщини, щілини, морозобоїни. А непарний короїд досить часто уражає і молоді дерева, для яких характерний інтенсивний сокорух.
До короїдів належать, насамперед, зморшкуватий і яблуневий короїди, так звані заболонники, а також непарний короїд. Це невеликі жуки з коротким тілом і масивною головою. Самки відкладають яйця під кору дерев. Личинки жуків ведуть прихований спосіб життя, білого кольору, з коричневою голівкою, не мають ніг і звичайно вигнуті, а їх розмір майже на 2 мм більший, ніж жуків. Як личинки, так і жуки харчуються живими тканинами і соками дерев, проробляючи під корою ходи, в яких личинки зимують і заляльковуються.
Розглядаючи дерево, пошкоджене короїдом, можна знайти вхідний отвір, куди проникають самки короїдів. Вони роблять у корі великі маточні ходи, у стінках яких відкладають яйця. Личинки, що виходять, прогризають личинкові ходи, в кінці яких перетворюються на лялечок.
Розглянути і визначити різновид короїдів допомагають їхні розміри, забарвлення і характер ходів після видалення в цьому місці кори. Як правило, зморшкуватий короїд має менші розміри – 2,5 мм, яблуневий – близько 3 мм, а непарний 3,5-4 мм, причому самці менші від самок. Забарвлення зморшкуватого короїда чорно-буре, яблуневого і непарного - частіше червоно-буре. Самки зморшкуватого і непарного короїдів відкладають яйця безпосередньо в ході, а самки яблуневого для цього проточують між корою і деревиною камеру, від якої відходять маткові ходи, і відкладають яйця у їх стінки. Визначити різновид короїда можуть допомогти і породи дерев, які вони уражають найчастіше. Приміром, зморшкуватий короїд віддає перевагу сливі та вишні, яблуневий, крім яблунь, шкодить також груші. І тільки непарний уражає всі породи дерев. Вченими виявлена наявність у короїдів досить тонкого нюху, що дозволяє не лише обрати потрібну породу дерева, але й відрізнити за запахом ослаблене дерево від здорового.
Боротися з навалою короїдів у саду досить складно. Тому в першу чергу, необхідно почати проти них профілактичні заходи. На додаток до загальноагротехнічних рекомендацій, пов’язаних із забезпеченням належних умов для найкращого росту і розвитку плодових дерев (добрива, підживлення, поливи, обрізка і т.п.) досить ефективними є:
- замазування ран на деревах садовим варом для усунення можливості відкладання жуками яєць;
- обмазка штамбів глиною з казеїновим клеєм (200 г на відро) і додаванням у суміш карбофосу (90 г на відро) для запобігання вильоту жуків з-під кори і проникнення самок під кору для відкладання яєць;
- побілка штамбів у передзимовий період емульсією «Захист» або водоемульсійною фарбою для захисту дерев від морозобоїн, тріщин, у які жуки відкладають яйця.
Якщо ви проводили всі зазначені вище заходи, а шкідники все-таки з’явилися в саду, то слід обробити перед цвітінням плодові дерева інсектицидами. З досвіду садівників проти заболонників ефективно використовувати і біопрепарати: Бітоксибациллин у дозі 60 г на відро води або Ліпідоцид у дозі 25 г на відро води. Проти непарного короїда більш ефективно застосувати обприскування стовбурів і гілок Карбофосом (100 г на відро води) або Інтавіром (1 таблетка на відро води).
Жуками і личинками короїдів живляться санітари лісу і саду - дятли, синиці, повзики.