Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Не спочивайте на лаврах


23.01.2014

ХОЧА усі рослини зараз сплять, але залишати їх без уваги не слід. Знайдіть час і огляньте свій сад, щоб оцінити, в якому він стані.
ЯКІ Ж роботи необхідно провести у цей період? Уважно огляньте гілки дерев (особливо біля бруньок і в розвилках), щоб вчасно позбавитися від зимуючих шкідників. Видаліть з дерев усі муміфіковані плоди і сухе листя. Заготовте живці яблунь для весняних щеплень.
ЯК ТІЛЬКИ випаде довгоочікуваний сніг, підгрібайте його до штамбів плодових дерев і під крони, щоб не вимерзли корені. А щодо утрамбовування снігу існують різні думки у досвідчених садівників: одні вважають, що промерзлий утрамбований сніг непереборна перешкода для гризунів, інші - такий покрив довше тане навесні, затримуючи пробудження коренів, і через це можуть виникнути проблеми. Адже вдень при досить теплому повітрі самі дерева вже пробуджуються, а корені ще в стані спокою. Проте такий прийом дозволяє затримати початок вегетаційного періоду і трохи зрушити терміни цвітіння, що іноді дозволяє не зазнавати втрат від пізніх весняних заморозків. Деякі садівники для посилення ефекту сніг не лише утрамбовують, але і поливають водою, для утворення щільнішої крижаної кірки.
ЯКЩО Ж на гілках дерев лежить багато снігу, струсіть його довгою жердиною, щоб гілки не обламалися. Також не забудьте укрити снігом грядки з теплолюбними багаторічниками і кущі з низькою зимостійкістю. І обов’язково потурбуйтеся про пташок. Підготуйте для них годівниці з кормом, розвісьте шматочки сала (не солоного!) для синиць.
А ЗИМОВИМИ вечорами проведіть ревізію насіння, докупіть усе необхідне до початку сезону (насіння, добрива, препарати для боротьби зі шкідниками), розплануйте майбутні посадки. Обов’язково перевірте стан овочів і фруктів, що зберігаються. Переберіть їх при необхідності. А також регулярно оглядайте бульби жоржин і залишені на зиму цибулини декоративних культур та інший посадковий матеріал. Відбраковуйте підгнилі й мокрі.