Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Не викидаймо гроші на вітер!


22.07.2015

Перше квітня минуло, а запроваджені з цього жартівливого дня урядом України круті підвищення тарифів на енергоносії, від яких не до сміху всім, продовжують діяти. Навіть попри непрозорість та необґрунтованість їхнього затвердження і наростаючий спротив частини депутатського корпусу Верховної Ради і громадян. Нещодавно глава уряду Арсеній Яценюк усіх нас заспокоїв: «То все байки, що тарифи зменшаться! Цього не буде. Субсидії отримають всі, кому це необхідно. Визначатимемо рейтинг областей, які більше економлять газу, і даватимемо їм більші компенсації».

ПЕВНО Ж, ідея зменшити загальний обсяг використання газу в державі абсолютно слушна. Але вона геть суперечить щедрим урядовим обіцянкам надати всім небагатим людям, до яких належить більшість селян, субсидії. За досі діючим механізмом держава через субсидію лише зменшує власнику житла частку оплати за використаний природний газ та електроенергію. І оплачує свою частку, водночас ніяк не спонукаючи власника до економії енергоносіїв. Навіть навпаки – отримувачі субсидії мають повністю використати надані безкоштовно кубічні метри! Тобто через надвисокі тарифи і «ощасливлення» ними значної частини селян уряд продовжує давню недолугу марнотратну політику обігріву української атмосфери. Вочевидь, державні кошти набагато доцільніше було б направити на кредитування заміни застарілих газових котлів, утеплення будинків і т. п., щоб потім родина могла сама оплачувати «притомні» тарифи. Колись це намагався зробити Юрій Єхануров, та до його доброго досвіду в молодших колег чи не доходять руки, чи ще щось....
А сьогодні про енергоощадливість читачам «Сільських новин» розповідає народний депутат України Андрій Река (149 виборчий округ, Новосанжарський, Машівський, Карлівський, Козельщанський та Кобеляцький райони Полтавщини):
- Кабмін запровадив високі тарифи і субсидії, але ж у нас живуть і бідні люди без офіційних доходів – як бути їм? Чим платити за газ? Відповіді ніхто не знає… Подивимося, як спрацюють іноземні організації з перевірки тарифів. Якщо високі ціни не зменшити, то більшість сільського населення не обійдеться без дотацій держави. Що ж робити селянам сьогодні? Перш за все нам усім треба використовувати менше газу. Кожна родина мусить обдумати питання обігріву власного житла, ми лише починаємо це робити. Утепляти житло треба в першу чергу, бажано до настання холодів! Котли потрібно замінити на найсучасніші, й державні кошти сюди варто залучити, а не лише на придбання твердопаливних, як зараз. Та діяти треба негайно кожному господарю, не сподіватися ні на кого!
У мене самого «стандартна» ситуація – будували дім на себе й трьох дітей, а діти виросли й «порозбігалися», і ми залишилися удвох з дружиною. Тепер мусимо утеплювати стіни. Головне – не викидати на вітер гроші за зайвий газ, що значить самим себе поважати. Краще один раз вкласти їх на утеплення житла! Раніше нам усім брехали про комунізм, що все буде згідно з потребами кожної людини… Зараз ця казочка добігла кінця, все має свою ціну. Мені доводилося бувати за кордоном, там у людей вищий рівень життя перш за все через те, що вони економно витрачають енергоносії і на виробництві, і в побуті. У Словаччині кажуть:
- Не утеплюєш житло – підтримуєш Путіна!
Тобто купуєш російський газ і фінансуєш таким чином його військову агресію в Україні. Ця думка мене приголомшила, адже ми і справді впродовж 25 років купували неймовірну кількість газу і нашими грошима озброювали російську армію, яка плюндрує сьогодні Україну… А ще довелося почути:
- А чому ви на обігрів одного квадратного метра житла використовуєте у 5 разів більше газу, ніж ми? Кожен наш платник податків позичає вам гроші, а ви що робите? Утеплюйте житло!
Оце гірка правда про наше сьогодення, яке мусимо негайно змінити. А в Німеччині лише на 150 кубів газу встановлена доступна людям ціна, все інше – у 10 разів дорожче! Тобто її громадяни витрачають не більше 150 кубометрів газу на місяць на опалення житла! Та й воду там економлять. Якось ночував у німця і вранці голився. А він подивився, як у мене під час процесу бриття постійно текла з крана вода, і сказав:
- Андрію, а хіба б тобі не вистачило одного кухля води? Ти мене з торбою по світу пустиш!
Ось так там живуть люди й не бідують. Тож і нам треба добре думати і діяти, тоді й ми житимемо ще краще за них. Та наголошую – Господь Бог, який створив нас без нас, не може зробити щасливими нас без нас самих! Досить нам фінансувати Путіна!
Що ж, Андрій Река дуже влучно окреслив наші завдання і перспективи. Він добре знає, про що говорить, адже з 2006-го по 2012 рік працював селищним головою Нових Санжар і зумів «підняти» місцеву громаду на створення відомого за межами краю «новосанжарського дива». За що чотири роки поспіль Нові Санжари розпорядженням Кабінету Міністрів України визнавалися переможцем Всеукраїнського конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку». А ось сучасний приклад енергоощадливості, про який «Сільським новинам» повідомив Олександр Смик, приватний підприємець з Могилева Царичанського району:
- Позаторік зрозумів, що у визначені тоді урядом обсяги газу до 2500 метрів кубічних за найменшою ціною моя родина з малими дітьми ніяк не вкладається, і вирішив діяти. Знадвору стіни будинку утеплив пінопластом товщиною 10 сантиметрів, потім поштукатурив. А на горищі за порадою знаючих людей розстелив тирсу з сосни товщиною 30 сантиметрів, в ній не заводяться миші. Через два холодних осінніх місяці приходять газівники:
- Ви що, відмотуєте газ на лічильнику? Споживання стало удвічі меншим!
Показав їм товсті стіни будинку і тирсу, вони й пішли собі. Так відтоді зроблене утеплення дозволяє щороку використовувати приблизно удвічі менше газу.
Безперечно, це сучасний підхід до збереження тепла. Вкладені таким чином на утеплення біля 100 гривень на квадратний метр стіни (за діючими зараз цінами, без вартості роботи) за сучасних цін на природний газ можуть вже за перший сезон не лише окупитися, а і дати «плюс»! Можна ще, як це роблять в Європі, вибірково обігрівати лише ті кімнати, у яких постійно перебуває родина. А ось ще один цього разу історичний приклад того, як в Україні споконвіку берегли тепло. Розповідає Анатолій Голик, директор Китайгородської ЗОШ І-ІІІ ст.:
- Мій дід Сідак Володимир Гаврилович з села Єгорине, тепер Цибульківської сільради, мав звичайну українську хату вікнами до сонця. Стіни в неї були з глини й соломи, дуже товсті. Восени дід нарізав очерету та рогозу на болотах, які були для цього розділені на всіх господарів, і обставляв стіни хати аж до стріхи, лише спереду не ставив. Ушивав проволокою, і так і зимували в теплій хаті. Раніше люди розумніші були, а тепер очерети, буває, випалюють… Нам треба не нарікати на когось, а краще самим щось робити конкретне. Згадаймо цей добрий досвід наших предків, він може допомогти нам в цей непростий час.
Цю цікавуу розповідь можна доповнити фактами, що для утеплення стін хат у степових України використовувалися ще й кукурудзиння, соняшничиння тощо, це добре пам’ятає старше покоління. Певно ж, для сучасних високих хат це зробити важче і не кожному видасться естетичним. Та і тут є вихід – люди почали виготовляти очеретяні мати, і ними утеплюють і другі поверхи та мансарди навіть у містах… Одним словом, діймо, браття-українці, досить вже нам, як справедливо зазначає Андрій Река, фінансувати Путіна і підтримувати таким чином його озвірілу банду.

Підготував Григорій УКРАЇНЕЦЬ.