Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Недуга, від якої ніхто не застрахований


23.09.2022

Дезорієнтація у часі і просторі. Відсутність логічності та послідовності. Людина починає втрачати пам'ять. Все це передвісники хвороби Альцгеймера. Вона невиліковна. Втім, дотримуючись певних рекомендацій, є шанс загальмувати її прогресування.  У Міжнародний день інформування про цей недуг кілька порад дав Вадим Пашковський – експерт за фахом неврології департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА. 
Частіше на хворобу Альцгеймера страждають люди, старші 65 років. З дорослих та розсудливих вони перетворюються на «дітей». Пацієнтів із запущеною формою ні в якому разі не можна залишати без нагляду. Треба і годувати, і перевдягати, бо звичні до цього речі їм не під силу.
«Складність у тому, що сама людина не відчуває симптомів. Допомогти можуть оточуючі. Помітили порушення пам’яті у людини – вона плутає імена дітей та онуків? Періодично щось кладе не на те місце? Це вже прояви хвороби і час звертатися до лікаря», – пояснює Вадим Пашковський.
Зі складними пацієнтами працюють психіатри. Вони лише коригують поведінку людини. З першими ж симптомами треба йти до невролога. Саме цей фахівець за своєчасного звернення допоможе відтермінувати тяжку форму Альцгеймера.   
«Вилікувати від цієї хвороби неможливо. Та є медикаментозні комплекси і поради, які допомагають пригальмувати її стрімкий розвиток. Тож важливо звернутися по допомогу вчасно», – акцентує увагу Вадим Пашковський.  
На Дніпропетровщині до ранньої діагностики хвороби Альцгеймера поступово долучаються й сімейні лікарі. Тестування займає п’ять хвилин.
«Швидкі тести допомагають запідозрити цю хворобу на старті. Їх можна провести навіть якщо людина прийшла на прийом, наприклад, із болями у спині. Деякі сімейні лікарі області цим питанням вже активно займаються, за що ми їм вдячні», –  каже експерт за фахом неврології департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОВА.
Що є причиною хвороби, світова медична спільнота вивчає. Поки ж радять бути уважнішими до старших близьких. Не варто нехтувати й власним здоров’ям. Слід контролювати артеріальний тиск. Тренувати мозок та розвивати пам’ять – читати, розв’язувати кросворди, вивчати вірші. Більше спілкуватися, бо це концентрує увагу та активує розумову діяльність.