Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Недугу не можна переносити на ногах


24.01.2013

На початок лютого прогнозує спалах грипу столичний імунолог Валерій Захарченко. Кореспондент Gazeta.ua під час інтерв’ю з імунологом поцікавився, хто знаходиться у групі ризику і як не захворіти на грип тим, хто не встиг зробити вакцинації

Якими є симптоми грипу, що ближчим часом повинен накрити Україну?
Симптоми цьогорічного вірусу мало чим відрізняються від торішнього, який ми успішно перенесли. Це підвищена температура, біль у м’язах і дертя в горлі, нежить, закладення носа та кашель. Іноді недугу може супроводжувати діарея, нудота і рвота. На додачу маємо озноб, втому і головний біль. Це може також бути звичайне ГРЗ, але краще одразу звернутись до лікаря. Недугу не можна переносити на ногах. Ті, хто померли від свинячого грипу у 2009 році і ті, хто зараз помирає у Штатах, Чехії і Польщі - це здебільшого люди, які запізно звернулись до лікаря і понад 5 днів або тиждень займались самолікуванням.
Хто знаходиться у групі ризику?
У групі ризику знаходяться немовлята, літні люди, діабетики, сердечники та ті, хто страждає на хронічні захворювання дихальних шляхів. Особливо небезпечна хвороба для вагітних жінок. Імунітет вагітної слабкий. Через недугу плід може розвиватися з аномаліями або завмерти взагалі.
До яких заходів безпеки вдатися, аби не хворіти на грип?
Грип поширюється повітряно-крапельним шляхом - через кашель, чхання, брудні руки. Через брудні пальці віруси потрапляють до рота, носа, очей. Через 2-3 дні проявляться симптоми хвороби. У першу чергу піднімається температура.
Профілактикою займатися пізно. Вакцинацію треба було робити у вересні-жовтні. Зараз вона може тільки зашкодити. Зміцнюйте власний імунітет. Повноцінно харчуйтеся, висипайтеся, уникайте перевтоми. Намагайтеся у розпал хвороби не з’являтися у місцях масового скупчення людей. Після контакту з хворими мийте руки антибактеріальним милом. На цей період краще уникнути рукостискань, поцілунків і обіймів як із родичами, так і знайомими.
Чи варто одягати у маршрутку чи метро ватно-марлеві пов’язки і респіратори, як це робили 2009-го?
Маска і респіратор ніколи не будуть зайвими. Якщо незручно носити маску у маршрутці чи метро, то хоча б майте під рукою хустинку, щоб у будь-який час прикрити нею рот, коли поруч хтось чхає чи сякається. У зоні зараження перебувають усі в радіусі двох метрів. Тримайтеся подалі від людей, які мають нежить, кашель і червоні очі. Вживайте більше вітаміну А. Він є у моркві та гарбузі. Корисно снідати вівсяною кашею і пити чай з шипшини. Варто додавати до раціону родзинки і курагу. Не доведено, щоб часник і цибуля захищали від грипу, але їсти їх раджу. Вітаміни, які там містяться, не будуть зайвими.
Які ускладнення дає грип?
Недолікований грип може призвести до пневмонії, яка за 4–5 днів настільки виснажує організм, що призводить до смерті хворого. Якщо відчуваєте себе хворим, залишайтеся удома і викликайте “швидку”. Краще перестрахуватися і перевіритись на початку хвороби. Може, у вас виявлять звичайне ГРЗ чи ангіну. Такої епідемії грипу, яка була у 2009 році, не буде. Наша імунна система вже контактувала з цим штамом грипу і знає, як на нього реагувати.

Анна УСІК.