Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Невибагливі сорти томатів


15.03.2017

Щороку багато статей друкується з інформацією щодо вирощування овочів на дачних та присадибних ділянках. Особливо цінні практичні поради городників. Хочу поділитися інформацією про найкращі невибагливі сорти томатів.

НАША РОДИНА більше 30 років проживає у сільській місцевості Полтавської області. Маємо плівкову теплицю. Розсаду вирощуємо як для себе, так і на продаж. Практично все насіння збираємо зі своїх овочів. Щорічно поповнюємо колекцію, виписуючи у найбільш відомих насіннєвих фірм, а також купляємо або обмінюємося з аматорами. Перепробували за ці роки безліч сортів та гібридів: вітчизняних та зарубіжних. Частина з них поселилася на нашому городі надовго. Найбільше мені подобаються сорти томатів невибагливих, стійких до перепадів температур, розтріскування та хвороб, здатних виживати в умовах посушливого літа та відсутності постійного поливу. Як правило, при продажу розсади саме такі якості та характеристики овочів цінуються покупцями.

Серед низькорослих сортів томатів мої найулюбленіші: червоні – Флора, Ефемер, Мобіл, Дар Заволжю, рожеві – Турмалін, Рожевий фламінго, Пані Яна, жовтий – Дружба, червоні сливки – Ріо-Гранде, Ріо-Фуего, Сан-Марцано. Ці ранні та ранньо-середні сорти вважаю одними з найкращих для відкритого ґрунту. Вони не потребують пасинкування та підв’язування, таким чином затрати ручної праці значно зменшуються. Урожайність дуже хороша, відмінні смакові якості. Всі названі сорти мають універсальне призначення: для їжі, томатного соку, кетчупу, придатні для консервації та класичного рецепту квашення або соління.

Для теплиці підбираємо високорослі сорти, бо там легше зробити підв’язку до каркасу. З цими томатами роботи більше, ніж з низькорослими: їх треба сформувати в 1-2 стебла, вчасно пасинкувати та обривати нижнє листя. Але результат того вартий, бо урожайність високорослих томатів значно вища. Віддаю перевагу раннім сортам, які плодоносять до глибокої осені: червоні – Аркадія, Президент, Гібрид Тарасенка-2, Кобзар Тарасенка (сливка), рожеві – Кардинал, Рожевий світанок, жовті та жовтогарячі – Хурма, Апельсин, Золотий бренді, Золоте серце Ашхабаду. Рекомендую також універсальний середньо-пізній сорт Де-барао сливка (червоний, жовтий, рожевий, чорний).

Останні роки особливою популярністю та любов’ю користуються помідори чері. Цілком заслужено, бо відповідають всім вимогам невибагливості та стійкості, перерахованим вище. Урожайність їх така, що 4-5 кущів повністю забезпечать потреби сім’ї з 4 чоловік. Єдина умова – чері обов’язково необхідно сформувати в 2-3 стебла, підв’язати до надійної опори та на зручній для вас висоті (приблизно 1,5 м) зламати, тобто кронувати верхівку, оскільки ці сорти томатів можуть рости до 2 метрів і вище.

Томати чері, як правило, дуже ранні. Вже на 85-95 день після появи сходів можна поласувати першими помідорчиками діаметром 1,5-2 см. У подальшому ці томати достигають одночасно цілими китицями, що дозволяє легко їх зрізати ножицями, не травмуючи помідорчиків. Чері плодоносять до заморозків. Їх легко виростити на балконі та навіть на підвіконні взимку. Форма та колір чері різноманітні: круглі, круглі з «носиком», грушовидні, каплевидні, малесенькі «сливочки». Найкращими у моїй колекції чері вважаю Голд Кроне (сорт чеського походження) – золотаво-жовті, круглі, формують велику розгалужену кисть, на якій одночасно достигають до 50 помідорчиків (справжня золота корона); Золота (сахарна) сливка – невеличка жовта «сливочка» (до 3 см завдовжки), дуже солодка; Князь Буржуа – червоні, злегка видовжені, приємного кисло-солодкого смаку. А ще чері бувають рожеві, коричневі, жовтогарячі, блідо-жовті, навіть майже білі. Кожний із сортів має неповторний відтінок смаку.

Всі сорти чері придатні для соління та консервування, найкращі для заморозки, а також заготівлі в’ялених та сушених томатів. Вони стануть окрасою вашого столу та прикрасою будь-яких страв. Свіжі чері та заготівлі з помідорчиків чері – обов’язковий інгредієнт середземноморської кухні, зокрема – італійської. Піца, лазанья, соус песто, хліб із в’яленими помідорами, безліч інших смачних страв неможливі без чері.

Надіюсь, я вас переконала у тому, що томати чері необхідно вирощувати на наших українських городах. Готова надіслати безкоштовно 15 штук насінин одного із сортів чері, а також поділитись рецептом приготування в’ялених помідорів у духовці. Не забудьте вкласти у свій лист конверт з марками на 2 гривні 40 копійок та підписаною зворотною адресою.

Наталія ТРИЛЬ, вул. Перемоги, 47, с. Пригарівка, Козельщинський район, Полтавська область, 39142.