Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Низький уклін лозі виноградній


23.02.2012

Про виноград я дещо знав… Як саджати лозу, як за нею доглядати, як обрізати - одним словом, плекати, щоб потім ласувати смачними і поживними ягодами. Та коли зустрівся з членами «Клубу виноградарів Придніпров’я» - громадською організацією, яка була створена у Дніпропетровську минулого року, зрозумів, що про виноград я майже нічого не знаю. А от члени клубу, залюблені у цю дивовижну рослину, знають про неї майже все! Та ще й інших навчають - щоб уміли професійно підходити до вирощування винограду, популяризувати його у нашому регіоні й навіть у всій Україні.
- Думаю, що кожен погодиться з тим, що виноград посідає почесне місце серед інших рослин, які споконвіку росли біля домівок людей і їм служили, - говорить президент «Клубу виноградарів Придніпров’я» Олексій Сухоруков. - Важко сказати, чого у винограді більше - користі, незбагненної таємниці чи піднесеної краси! Тому десяток ентузіастів, так би мовити, перша хвиля, які мали свої - від кількох соток до кількох гектарів - виноградники, і вирішили створити «Клуб виноградарів Придніпров’я».
Мета клубу - популяризація виноградарства. Майстри цієї справи власним прикладом доводять, що Дніпропетровщина - традиційно виноградарська зона. Просто політичні мітли і економічні негаразди привели виноградарство до занепаду. Але настав час підняти наш регіон на новий рівень. Адже з кожним роком і на дачах, і у фермерських господарствах, і в агрофірмах з’являються нові насадження, а наш виноград, як не дивно, повним ходом продається у Криму (де столових сортів мало), потрапляє на ринки Києва і навіть у Росію. А ще ж славиться регіон доморощеними вченими-виноградарями. Тільки на Нікопольщині ними виведено зо два десятки нових сортів сонячної ягоди. Лози вже потрапили у насадження українських виноградарів, виноградарів Росії, з’явилися у європейських колекціях.
- Дійсно, робота клубу - це творчий процес, - продовжує розмову Олексій Сухоруков. - У клубі ми обмінюємося досвідом, цінною інформацією, вчимося і вчимо інших, як правильно вирощувати виноград, переробляти його на вино чи іншу продукцію. Якщо потрібно якісь питання висвітлити глибше, запрошуємо спеціалістів з інституту «Магарач». До речі, з цією науковою установою у нас дружні стосунки, є договір на співпрацю, і науковці охоче ідуть нам назустріч. Все це в наших силах, бо серед клубівців, яких сьогодні більше 30, є не тільки аматори, а й професіонали. Вони вирощують виноград, продають його саджанці, беруть участь у виставках, надають професійні консультації.
- Щоб до вирощування винограду кожен бажаючий підходив із знанням справи, минулого року при клубі було створено школу виноградарів, - ділиться планами секретар клубу Сергій Арсенюк. - Сьогодні школу відвідують більше сорока осіб. Ми в цьому починанні перші. Таких шкіл в Україні не існує, а численні дзвінки свідчать про те, що люди цікавляться виноградарством і бажають у цій справі мати належні знання. Лекції слухачам читають члени клубу. Виноградарі з учнями виїжджають на свої виноградники, де практично показують, як обрізати лозу, як прищеплювати.
Та це ще не все. Цього року клуб планує організувати і школу виноробів. Адже той, хто правильно вирощує виноград, повинен з нього робити і хороше, високоякісне вино. Недаремно французи кажуть: виростити виноград - це висока майстерність, а зробити з нього вино - мистецтво.
- До клубу я прийшов як домашній винороб з певним досвідом, - вступає у розмову журналіст, член клубу Олексій Кочубей. - У газеті «Сільські новини» свого часу вів курси домашнього виноробства. Та по-справжньому виноградну лозу почав розуміти, залюбився в неї, лише прийшовши у клуб. Тут зібралися однодумці - виноградарі й винороби. Вважаю, що найбільша любов до винограду виражається у виготовленні з нього вина. Виготовити смачне, високоякісне вино - це дійсно мистецтво! Цей напій, як жоден інший продукт - а ми говоримо: витвір мистецтва - може осмислювати і оцінювати не одне покоління людей. Адже є вина, які живуть не десятки, а сотні років. У вині - життя людей, у вині - творчість і велика праця, у вині - глибинна філософія. Мабуть, тому і говорили древні: «Істина у вині». Та і у клубівців щодо цієї мудрості немає жодних сумнівів!
Як відповідь на високе винне гурманство, «Клуб виноградарів Придніпров’я» вже провів дві регіональні дегустації. На останній, яка відбулася наприкінці минулого року, уявіть тільки, було представлено сорок авторських вин! І столові, і десертні, і спеціальні вина оцінювались суворим журі. А кращі вина поїхали згодом до столиці і там отримали нагороди.
Сьогодні двері клубу відкриті для кожного, хто закоханий у виноград. Зустрічі у клубі проводяться кожну першу і третю неділю місяця о 10.00 за адресою: м. Дніпропетровськ, Запорізьке шосе, 38. Клуб має і свій сайт http:vineal.ucoz та телефон 050-971-27-85.

Олексій АНДРІЙЧЕНКО. Фото Дмитра КРАВЧЕНКА.

Фото: члени «Клубу виноградарів Придніпров’я» 
О.Кочубей, О.Сухоруков, С. Арсенюк.