Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Нова стара медицина


24.02.2011

Хоча законодавчої бази для реформування системи охорони здоров’я в Україні досі немає, процес модернізації медичної галузі в пілотних регіонах уже розпочато. І попри те, що анонсовані зміни сприймаються громадськістю здебільшого негативно, чиновники стоять на своєму - оновлення медицині конче потрібне. Отже, два варіанти: або ж людям просто не вміють доступно пояснити доцільність та саму суть реформи, або ж задумка справді не бездоганна.
Про необхідність реформування системи охорони здоров’я представники влади в черговий раз говорили під час події урочистої і безпосередньо пов’язаної з осучасненням медицини – відкриття у Дніпропетровську нового корпусу обласної дитячої клінічної лікарні (що на Космічній). Присутні на події голова обласної державної адміністрації Олександр Вілкул та перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова наголосили: новозбудований сучасний корпус, що стане частиною грандіозного Обласного центру матері та дитини, - найкраще свідчення ефективності концентрації матеріальних та інтелектуальних ресурсів на базі потужного закладу. А тобто й свідчення ефективності медичної реформи.

НА НОВИЙ корпус, площею 7033 кв. м, витратили 37,5 млн. бюджетних гривень. Фінансували об’єкт сумісно держава та область. Крім того, з обласної скарбниці на придбання медичного обладнання, меблів та інвентарю додатково виділили 8,5 млн. грн. Медичний комплекс, у складі якого три відділення (інфекційне, опікове та онкогематологічне), прийматиме маленьких пацієнтів з усіх куточків Дніпропетровщини. 
Навіть не будучи спеціалістом від медицини, зайшовши до приміщення «Лікарні, доброзичливої до дітей», одразу помітиш, як разюче відрізняється заклад нового типу від звичних нам лікарень та поліклінік, збудованих ще за радянських часів і не «розбалуваних» капітальним ремонтом. Широкі коридори зі світлими стінами та зручними диванами, просторі світлі палати, дороге обладнання. Кожне з відділень корпусу має власний, повністю укомплектований операційний зал. За словами губернатора, тепер для проведення складних оперативних втручань мешканцям області не доведеться їхати до Києва чи навіть за кордон. Кваліфіковану допомогу діти зможуть отримати в Дніпропетровську.
- На Дніпропетровщині з’явився потужний медичний центр з сучасним обладнанням по наданню допомоги дітям. І це засвідчило: те, про що ми мріємо – наближення до європейських стандартів медицини – не така вже й віддалена перспектива. Головне – мати бажання змінити ситуацію на краще, - переконана перший заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова. - Реформа медицини - річ складна, тому що безпосередньо торкається кожного з нас. Але проводити її потрібно.
Відповідаючи на запитання журналістів, Ірина Акімова пояснила:
- Реформа системи охорони здоров’я - це не закриття лікарень та сільських ФАПів, не звільнення лікарів та іншого медичного персоналу. Це створення і перепрофілювання мережі медичних закладів, що можуть швидко та якісно надавати допомогу людині, незалежно від місця її проживання. Реформа системи охорони здоров’я - це створення стимулів для медиків працювати краще. Це створення можливостей обладнати лікарні та поліклініки. Реформу не потрібно боятися, її треба втілювати.
Менш поетично, але з тими ж настроями говорив губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул. Він, зокрема, пообіцяв:
- У зв’язку з реформою жодна лікарня, жоден ФАП не буде закрито. Жоден лікар не буде звільнений. Натомість відбудеться перепрофілювання окремих медичних закладів. Підвищиться якість надання медичних послуг. Зокрема, планується збільшення кількості станцій та машин «швидкої допомоги» для того, щоб до кожного хворого «швидка» могла прибути максимум протягом 10-15 хвилин.
Поки що зрозуміло тільки одне: на втілення воістину наполеонівських планів владі знадобляться дуже серйозні фінансові ресурси. Погодьтеся, вкрай зухвало планувати подібне для країни, зовнішній борг якої ще на кінець 2010 року складав 276 млрд. 745 млн. 560,73 тис. грн. Зміни вітчизняній системі охорони здоров’я, безумовно, потрібні. Але, бажаючи полегшити життя пересічним українцям, варто почати навіть не з модернізації, а з подолання корупції, котра, на жаль, процвітає в багатьох медичних закладах. Ми все частіше відкладаємо візит до лікаря не тому, що не маємо на це часу чи сумніваємося в його кваліфікації, а тому що не в змозі оплатити його послуги. У нас не вистачає коштів на обстеження і, тим паче, на придбання невмотивовано дорогих ліків. Словосполучення «безкоштовна медицина» скоро, певно, зовсім зникне з нашого лексикону…
Такі реалії. І доки тут не буде наведено порядок (нехай навіть шляхом запровадження страхової медицини, як практикується в цивілізованому світі), жодні прогресивні медичні центри з суперсучасним обладнанням не врятують націю від хвороб, нехтування власним здоров’ям та песимізму.

Юлія ДУЛАНОВА.