Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

НП в Японії як аргумент?


31.03.2011

«Із вірогідністю у 99 відсотків ми стверджуємо, що за геолого-метеорологічними показниками під греблею гідроелектростанції у Запоріжжі існує реальна загроза геологічного розлому», – сказав на прес-конференції 18 березня голова правління громадського фонду «Дніпровські пороги» Ігор Шпирка.

Фахівець зауважив, що два роки тому, пісня низки публікацій у ЗМІ, «неголубі» керівники регіону нарешті всерйоз сприйняли їхні аргументи. Проте зміна на державному олімпі унеможливила конкретні кроки влади, котра донині ігнорує проблему безпеки Дніпрогесу: «Розлом загрожує великим екологічним лихом, а наші численні звернення до низки інстанцій, навіть до глав держави й уряду, не дали нічого, окрім бюрократичних відписок. Факт загрози ігнорували раніше, відверто недооцінює ситуацію діючий Президент Віктор Янукович».
Наразі що потрібно? Ігор Шпирка нагадує, що є конкретні висновки у рамках реалізації проекту «Дніпровські пороги», ініційованого фахівцями згаданого фонду, а також Дніпропетровського національного гірничого університету; на часі – реалізація програми, яка б мінімізувала наслідки вірогідної екокатастрофи. Тіло греблі потребує постійного спостереження і додаткових обстежень і, звісно ж, фінансування. Наразі необхідно кількасот тисяч гривень. Чи не тому уряд і глава держави закривають на проблему очі, що у бюджеті і без того суцільні «дірки» – попри декларування паном Азаровим «стабільного зростання економіки України». Можливо, бодай з огляду на трагедію в Японії столичні можновладці врешті-решт реально оцінять перспективу руйнації греблі ГЕС із її катастрофічними наслідками. Від того, що сталося у Японії, Україна навряд чи постраждає напряму, вважає координатор енергетичної програми національного екологічного центру України Артур Денисенко, однак Україна може одержати «домашнє» цунамі, якщо вирвуться на волю води верхнього б‘єфа...
Запорізький губернатор Борис Петров назвав озвучене на прес-конференції «несвіжою провокацією». А міський голова Запоріжжя Олександр Сін на оперативній нараді в мерії заспокоював мешканців області: «Якщо гребля й буде зруйнована, то ударна хвиля до атомної станції, що в Енергодарі, не дійде. Стверджую це як колишній працівник ЗАЕС». Версія, на відміну від низки інших, оптимістичніша. Навіть якщо й так, то чи ж не доста буде повного затоплення й руйнації мікрорайонів обласного центру й усіх сіл Подніпров'я, що розташовані нижче від Дніпрогесу.

Андрій БАГНЮК.