Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Обеззброєні


07.04.2011

Під час останнього місячника добровільної здачі зброї, що на Дніпропетровщині проходив з 1 по 31 березня, до органів внутрішніх справ області було передано 304 одиниці вогнепальної і 165 одиниць холодної зброї та 185 тисяч боєприпасів.

ОСНОВНА частина зданого, прокоментував начальник дозвільної системи управління громадської безпеки ГУ МВС у Дніпропетровській області, полковник міліції Микола Федорович, - гладкоствольні мисливські рушниці, що дісталися громадянам у спадок, та не були зареєстровані на нових власників. У результаті 36 одиниць мисливської зброї були належним чином оформлені та перейшли в законну власність спадкоємців.
Зброя, що знаходиться в незаконному обігу, повідомив Микола Федорович, потрапляє до громадян різними шляхами. Окремі зразки люди знаходять в місцях ведення бойових дій. Деякі любителі купують зброю, незаконно привезену з-за кордону. Хтось виготовляє її власноруч (під час останнього місячника було здано три саморобні зразки).
Як виявилося, проведення місячників добровільної здачі зброї не лише дає можливість громадянам уникнути відповідальності за її незаконне зберігання та дещо полегшує роботу правоохоронців. Трапляється, під час таких заходів до органів внутрішніх справ саме так потрапляють знаряддя, котрі використовувалися під час скоєння злочинів. Подібних випадків під час березневого місячника не зареєстровано. Проте в минулому році таких фактів було аж три. Завдяки добровільно зданій зброї міліціянтам вдалося розкрити злодіяння, скоєні на території сусідніх областей.
Наступний місячник заплановано на осінь. Проте, уточнює Микола Федорович, добровільна відмова від незаконної зброї вітається правоохоронцями, а тому звільняє людину від відповідальності за її зберігання, протягом усього року.

Юлія ДУЛАНОВА.