Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Обрізати правильно і вчасно


05.01.2012

Усі знають, що дерева потребують догляду, а ось знань про їхні біологічні особливості бракує. Найбільш відповідальна складова догляду - обрізання. Чи обов’язково воно потрібне, чи можна обійтись без «калічення» рослин?
Після посадки дерева проходять кілька періодів розвитку: росту і плодоношення; плодоношення і росту; плодоношення; згасаючого плодоношення і всихання. Обрізання суттєво впливає на силу росту, терміни вступу в плодоношення, величину врожаю, якість плодів та інші важливі властивості плодових дерев. Ця операція допомагає боротися з періодичністю плодоношення, при формуванні крони запобігає оголенню гілок, утворенню розгалужень, що можуть призвести до розломів, загущення крони.
Поліпшуючи з допомогою обрізання освітлення крони, можна значно підвищити якість і розмір плодів. А неправильне, надмірне обрізання у молодих рослин може викликати загущення крони, значно затримати початок плодоношення, а у плодоносних - ріст пагонів, що негативно впливатиме на їх морозостійкість. Перш ніж починати обрізання дерева, важливо знати, чого потрібно досягти.
Вплив цього агрозаходу на плодові рослини різноманітний і залежить від ступеня обрізання (слабке, помірне, сильне), його типу (вкорочування або проріджування), від особливостей породи чи сорту.
Відповідно до віку рослин змінюється і завдання обрізання.
У молодому віці, коли рослина швидко збільшується в об’ємі, обрізанням треба допомогти їй вдало закласти скелет: сформувати достатню кількість скелетних гілок для одержання високих врожаїв; розмістити їх у просторі так, щоб кожна гілка мала можливість щонайдовше розвиватись у сприятливих умовах освітлення; сприяти обростанню скелетних розгалужень плодовими гілочками.
З початком плодоношення, крім того, обрізання має підтримувати силу приростів гілок, щоб поповнювати втрати від усихання обростаючих гілочок всередині крони, вберігати крону від загущення, щоб поліпшити умови освітлення і подовжити продуктивний період обростаючих гілочок, скоротити шлях обміну поживних речовин між коренями і надземною системою.