Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Огіркова грядка… в кімнаті


10.12.2012

ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ в зимовий час у кімнатних умовах придатні тіньовитривалі сорти та ті, які можуть формувати добрий урожай протягом 5-6 місяців. Ідеальними для цього вважаються сорти Кімнатний Ритова та Російський. Обидва сорти добре ростуть вертикально – на драбинках та опорах, досить урожайні – з однієї рослини можна зібрати 30-50 плодів. Висота куща в кімнаті досягає 1,5-2 м, а у відкритому ґрунті - 2-2,5 м. Вони добре перезапилюються, стійкі до несприятливих умов зовнішнього середовища (порушення водного і температурного режимів, недостатнього освітлення), що дуже важливо в кімнатному городництві. У кімнаті їх висівають наприкінці лютого, потім у кінці квітня – на початку травня, наприкінці серпня і в останній декаді жовтня.
Однак слід зазначити, що насіння згаданих сортів вирощують лише аматори і воно практично не надходить у магазини системи “Сортнасіннєовоч”. Тому дуже важливо знайти справді сортове насіння, а потім вже самому зайнятися насінництвом.
Успішно можна вирощувати в домашніх умовах також огірки сорту Зозуля, насіння якого надходить у продаж.
Огірок Зозуля (ТСХА-77) – велика рослина, плоди якої смачні й ароматні як у свіжому вигляді, так і в консервованому. Зривають їх якомога частіше, щоб не переростали, до того ж це сприяє збільшенню урожайності. Насінники великі, нагадують кабачки. Оскільки перерослі плоди виснажують рослину, не варто поспішати залишати їх на насіння, а робити це за місяць до закінчення вегетації.
У ранні строки (січень-лютий), коли дні ще короткі й часто хмарна погода, можна використовувати й інші сорти та гібриди селекції Тімірязєвської сільськогосподарської академії (ТСХА): Манул, Марафон, Естафета, Граната. Ці ранньостиглі, салатного призначення гібриди відзначаються одночасним плодоношенням, добрими смаковими та товарними якостями. Придатні для цього і гібриди Тандем, Стелла, Московський тепличний – огірки партено-карпічного типу, тобто такі, що утворюють плоди без запилення.
Для весняно-літньої культури в кімнаті й на балконі рекомендовані партено-карпічні гібриди Зозуля, Апрєльський і Дін-до-сі. Вони утворюють міцні гарні рослини переважно жіночого типу цвітіння зі смачними, ароматними, великими за розміром плодами салатного та консервного призначення. Ранньостиглі, у плодоношення вступають на 45-50-й день після висіву насіння, стійкі до захворювань. Бажано одночасно вирощувати кілька сортів. Це сприяє кращому запиленню.
Крім згаданих, можуть згодитися й такі сорти та гібриди: Клинський місцевий, Клинський багатоплідний, Аеліта, Зоря, МОВІР-1, а також зарубіжної селекції: китайські – Шань-Дунь, Зірка, японські – Яміхота, Хейвікук, Дзі-цу, корейський – Хайта, канадський – Наігара.

Петро ФІЛІПЧУК, городник-аматор.