Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Окулірування дерев влітку


01.08.2013

Місця в саду немає, а хочеться мати новий сорт яблуні чи груші, сливи, персика, черешні, який росте поряд у сусідів. Для цього проводять щеплення. Можна навіть на одному дереві прищепити кілька сортів.

ОКУЛІРУВАННЯ - один з найпростіших способів розмноження плодових дерев. Проводять його влітку, коли на молодих приростах визрівають вічка. Окуліруванням можна займатися в той час, коли прирости поточного року добре підросли й на них утворилися вічка по величині рівні просяному зерну (у яблуні й груші) або небагато менше (у вишні). Вершина вічок до цього часу повинна почати забарвлюватися в яскраво-коричневий або темно-жовтий колір. Окулірування дичок проводять у той період, коли на літніх приростах утвориться не менш 5-7 таких “зрілих” вічок. Весь літній приріст і відповідно бруньки в умовах помірного клімату не визрівають. Для кращої приживлюваності щеплення важливо також, щоб на пагонах добре відділялася кора, тобто тривав сокорух. Звичайно в липні-серпні із цим проблем не буває. Єдиною причиною “присихання” кори в цей час може бути посуха. У цьому випадку, щоб щеплення пройшло нормально, дерева за 2-3 дні до початку робіт рясно поливають. Отже, із третьої декади липня по першу декаду серпня проводять окулірування сливи, вишні, а також груші. У кісточкових сокорух починається й закінчується раніше. Після цього, тобто після 5-10 серпня, починають прищеплювати вічками яблуні. Зерняткові культури окулірують Т-подібним способом. Приживаються щеплення в них краще (до 100%), ніж у кісточкових (до 70-80%). Перед початком роботи вибирають здоровий пагін цього року й з нього акуратно зрізають бруньку з ділянкою кори (2,5 см) - щиток. Двох-трьохлітні прирости можна використовувати тільки для окулірування в крону. Для окулірування користуються спеціальним чистим, добре наточеним окулірувальним ножем. Заздалегідь готовлять і обв’язку - поліетиленові стрічки, шириною 1 і довжиною 15-20 см. Вони повинні бути чистими й бути під рукою. Попередньо зі стовбурів дичок “на кільце” вирізують всі гілки до висоти 15 см від землі. На тонких дичках це роблять за 1-3 дня до заходу, а на товстих - за місяць. Крім того, стовбури підщеп обмивають мокрою ганчіркою й протирають насухо. Місце для Т-подібного розрізу вибирають із північного або східного боку, на висоті 5-7 см від землі на дерено-підзолистому ґрунті й на висоті 3-5 см на піщаному ґрунті. Якщо на стовбурі підщепи є ушкодження, то зріз розташовують нижче цього місця.
Окулірування починається з того, що на корі підщепи роблять розріз у вигляді букви Т. При цьому прорізають кору, не зачіпаючи соковитої молодої деревини. Досвідчений окуліровщик витрачає на всю процедуру не більше 5-6 секунд. Перед тим, як розрізати кору, окуліровщик перевіряє чистоту обраного для щеплення місця, забираючи останні піщинки, що залишилися після видалення бруду. Потім робить горизонтальний розріз близько 1 см і вертикальний надріз. Він починається на 2,5 см нижче горизонтального, тобто він робиться знизу вгору.
Для того, щоб зріз вийшов точним, треба не дати ножу втратити правильне вертикальне положення. Закінчивши цей розріз, ніж не виймають і не зрушують із розрізу. Притискаючи ніж якнайближче до ствовбура й зачіпаючи “черевцем” леза спочатку правий кут Т-подібного розрізу, відгинають його вправо. Потім процедуру повторюють із лівого боку. У результаті під горизонтальним розрізом утвориться невеликий розтруб (шириною 0,5-1 мм), зручний для заглиблення в нього щитка із брунькою. Недосвідченим садівникам краї зрізу рекомендується відгинати не лезом ножа, а “кісточкою” - спеціальним пристосуванням на окулірувальному ножі. Завдяки цьому деревина під зрізом не буде занадто сильно ушкоджена. Далі, як тільки зріз відкритий, потрібно якнайшвидше помістити в нього щиток (досвідчений окуліровщик проводить цю роботу за 8-10 секунд). Від того, наскільки швидко була проведена операція, буде залежати приживлюваність щеплення. Підсохлі, а також забруднені зрізи ні до чого не приведуть. Щиток повинен повністю поміститися в розрізі. Якщо з якихось причин залишився “хвіст”, його доведеться обрізати, вирівнюючи по горизонтальному розрізі напівкруговим рухом ножа. До вставленого щитка рухом знизу нагору вказівними пальцями щільно притискається кора вертикального розрізу. Цей прийом професіонали називають “вичавити повітря”. Після чого щеплення обв’язують. Туго зав’язані окулірування - передумова їхньої високої приживлюваності. Зав’язувати можна зверху донизу, а можна - і знизу вгору.