Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Омолоджуємо сад


12.09.2013

Як відомо, дерева садять і навесні, і восени. А як визначити, що рослини вже готові до пересадки? Адже пересадка або посадка для будь-якої рослини, в т.ч. саджанців плодових дерев і чагарників, це завжди стрес. Тому фахівці радять садити рослини після закінчення їх вегетації. Якщо дерево скинуло половину свого листя - його вже можна пересаджувати.

Для осінньої посадки більше підходять зимостійкі породи і сорти яблуні, вишні, сливи. Посадку менш зимостійких сортів перенесіть на весну.
Якщо верхній шар ґрунту у вашому саду чорноземний, то починаючи рити яму, акуратно зніміть його і складіть убік. Глибше з’явиться глиниста земля. Не змішуйте її з родючою. Непотрібну землю відразу розсипте по доріжках у міжряддях вашого саду.
У першу чергу важливо дотримуватися розмірів ям, рекомендованих фахівцями. Для яблуні і груші яма викопується на 0,7 метра в глибину і 1 метр у діаметрі. Для сливи і вишні - на 0,5 метра в глибину і 0,7 метра в діаметрі. Ями викопують за три тижні, навіть за місяць до посадки, а саджати дерева рекомендують наприкінці вересня чи у жовтні. Заправляння ями зробіть за кілька днів до садіння дерева.
Особливої турботи вимагає заправляння ям на сипучих піщаних ґрунтах. На дні ями потрібно розмістити шар глинистого ґрунту, щоб він утримував вологу для дерева. На таких ґрунтах краще заправити яму завезеним чорноземом. А якщо ви змогли доставити лише глинистий ґрунт, то в нього додайте небагато “місцевої”, піщаної землі.
Коли використовуєте для заправляння ями вийнятий із неї ж чорноземний ґрунт, то змішайте більше половини його з перепрілим компостом – (для яблуні і груші) 4-5 відер, 2 стакани вапна, 2 склянки фосфорних і 1 склянка калійних добрив, 5 склянок деревної золи. Для сливи і вишні такої суміші витрачається вдвічі менше. Добрива із землею треба перемішувати дуже ретельно. Коріння в жодному разі не повинне торкатися мінеральних добрив, це може призвести до опіків. А частину землі не удобрюйте, залиште її на верхній шар, який прилягає безпосередньо до кореневої шийки.
Не забудьте перед посадкою плодового дерева оглянути його кореневу систему. Якщо ви знайшли пошкоджене або старе відмерле коріння, то видаліть його. Перед тим, як опустити дерево в яму, вмочіть його коріння у суміш глини і гною, це допоможе дереву швидше рости, потім гарненько розпряміть коріння, засипте землею і рясно полийте водою (1-2 відра). У перші два роки дерево удобрювати не потрібно. Але в перший рік після посадки стежте за тим, аби дерево завжди було достатньо полите.
Для весняної ж посадки ями можна викопати з осені і навіть заправити, але перед самим настанням морозів. Тоді навесні в засипаній і заправленій з осені ямі залишиться тільки звільнити простір для розміщення коріння дерева.