Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Органічне - значить природне!


07.12.2016

Віднедавна, коли людина навчилася немилосердно «удобрювати» орні землі хімічними речовинами, постало і питання – що станеться з найбільшим національним багатством країни надалі? Чи будуть фізично здоровими прийдешні покоління, які виростатимуть на такій «підстилці»? Якою є альтернатива цьому самогубному «прогресу»?

Останнього осіннього дня Департамент економічного розвитку Дніпропетровської ОДА та Державна торгово–промислова палата України провели у Царичанці пізнавальний семінар «Питання розвитку ринку органічної та екологічної продукції в Україні та світі». На запрошення відгукнулися фермери та очільники агропідприємств Приорілля, а ще садівники, бджолярі, представники переробних галузей. Захід виявився вельми пізнавальним для всіх присутніх.

– Наприкінці минулого століття практично у всіх розвинених країнах зародився і став міцніти ринок екологічно чистих продуктів, його розвиток триває і досі, – доповіла начальник відділу Департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Алла Кефель. – Це пов’язано з дією на навколишнє середовище і здоров’я людини продукції ланів і ферм. З 2014-го в Україні є чинним закон «Про виробництво та обіг органічної сільгосппродукції та сировини», в ньому прописані необхідні вимоги. Зокрема щоб продукція полів могла претендувати на статус «органічної», три роки туди не повинні потрапляти ніякі хімічні речовини, боротьба з бур’янами має вестися виключно механічними методами тощо. У тваринництві не можна застосовувати гормони росту, стимулятори апетиту, є обмеження ветпрепаратів, а переробники повинні забути про штучні консерванти, барвники, смакові добавки. На ринку органічна продукція коштує дорожче, в цьому один зі стимулів для аграріїв. В Україні вже діє 17 органів сертифікації.

Річ певна, наша держава ще небагато пропонує органічної продукції світовому ринку. А його частка лише в США сягає 65 мільярдів доларів, у нас ця ніша на рівні 17 мільйонів євро. Проте український потенціал виробництва органіки є величезним – на кінець минулого року вже діяло 182 господарства, які мають 410 тисяч гектарів органічних сертифікованих угідь, це лише близько 1% загальної площі орних земель. Найбільше органічних господарств в Одеській, Херсонській, Полтавській та Харківській областях. Для порівняння, за даними Федерації органічного руху України, площа сертифікованих земель в Австралії – 17,2 мільйона гектарів, Аргентина має 3, 1 мільйона, Сполучені Штати – 2,2 мільйона гектарів. А найбільше органічної продукції на душу населення споживають у Швейцарії – 221 євро на рік, Люксембурзі – 164 та Данії – 162 євро. До речі, саме Швейцарський інститут землеробства найдужче опікується станом органічного рільництва в Україні і допомагає вирішувати нам організаційні та фінансові питання, йшлося на семінарі.

Про конкретні кроки, необхідні українським товаровиробникам та переробникам задля сертифікації їхньої продукції як органічної, ґрунтовно розповіла Світлана Пермінова з «Центру екологічної сертифікації» ВГО «Жива планета»:

– Продукція за законодавством є органічною, коли отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва. До всіх органічних продуктів – молока, м’яса, меду, пшениці, кукурудзи, гречки, макаронних виробів, риби тощо – є конкретні вимоги. Для прикладу, якщо ви не «удобрюєте» хімічними речовинами свої лани, то їх там і не буде. А що можна успішно працювати без «хімії», показує досвід ПП «Агроекологія» (директор Семен Антонець), що господарює на 8 тисячах гектарів у Шишацькому та Зіньківському районах Полтавщини. Тут більше трьох десятиліть тому відмовилися від застосування гербіцидів, пестицидів та мінеральних добрив, господарство є першим в Україні виробником органічної продукції рослинництва і тваринництва, яке з 2001-го почало продавати її до країн Європи. Мусимо згадувати для цього давній хліборобський досвід, у Петриківці, наприклад, полуницю вирощують без гербіцидів – на сіні, в такий спосіб «задавлюють» бур’яни і створюють сприятливий мікроклімат для рослин (ще міжряддя застеляють соломою, хвоєю тощо і в інших районах Дніпропетровщини – прим. авт.). Як правило, поява одного виробника сертифікованої продукції «підтягує» й інших. Зокрема коли в Чернівецькій області почав надавати послуги екоготель «Колиба», то виникла потреба в органічній продукції до столу гостей і т. п.

На семінарі були дані відповіді на всі питання присутніх. Фермер Михайло Павлюк із Селянівки Царичанського району, до речі, постійний передплатник «Сільських новин», наприкінці дня зазначив:

– Дуже потрібний семінар, селяни мають знати – як почати власну справу, вести бухгалтерський облік? Що треба робити, щоб отримати статус органічного господарства, хто допоможе? За короткий час мусимо перейняти передові світові напрацювання, досить бути бідними на найкращих чорноземах планети! Велика вдячність організаторам.

Позаяк безпека харчування є ключовим питанням для розвинених держав, Україна мусить швидше займати провідну роль у забезпеченні органічним продовольством власного населення та країн ЄС, є відповідні рішення уряду. Подібний захід з питань розвитку органічного ринку України та дерегуляції підприємницької діяльності відбувся і в Новомосковському районі.

Підготував Григорій МИКОЛАЙЧУК.