Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

ОРИГІНАЛЬНІ РЕЦЕПТИ ДО ВЕЛИКОДНЯ


04.04.2018

Паска мигдальна 
Сир - 1 кг, сметана жирна - склянка, вершкове масло - 2-3 столові ложки, цукор - 0,5 склянки або за смаком, ванільний цукор - 1-2 чайних ложки, мигдаль без шкірки - 100 г, родзинки - 150 г.
  Сир змішати із сметаною, добре перемішати, покласти в марлю і помістити сир в друшлаг. Друшлаг поставити в миску для стікання сироватки, сир придавити гнітом і прибрати на ніч в холодильник. Якщо сметана рідка, то її потрібно покласти в марлевий мішечок і повісити стікати окремо. Лише після того, як із сметани відокремиться сироватка, її можна змішати з сиром. Розм’якшене вершкове масло розтерти з цукром і ванільним цукром. Решту сметани і сир змішати з маслом і цукром, і добре перемішати масу. Мигдаль подрібнити дрібно. За бажанням, в сирну паску можна додати подрібнений фундук. Родзинки промити, розпарити в окропі впродовж 5 хвилин і обсушити на рушнику. До сирної маси додати мигдаль, родзинки і добре перемішати. Марлю змочити у воді і акуратно вистилати нею дно і боки пасочниці. Викласти сирну масу в пасочницю, добре утрамбувавши. Зверху масу прикрити зібраними краями марлі і придавити вантажем. Пасху прибрати в холодильник і залишити на 10-12 годин або на ніч. Готову паску акуратно витягнути з пасочниці і прикрасити цукатами, горіхами і мармеладом. 
 
Паска солодка
 Для тіста борошно - 5-6 склянок, дріжджі - 40-50 г, вершки - 1,5 склянки, цукор - склянка, ванільний цукор - столова ложка, масло вершкове - 100-150 г, яйця - 5 шт, яйце для змазування поверхні паски, щіпка солі, курага - 100 г, мармелад - 50 г, зефір - 50 г за бажанням, можна покласти інші сухофрукти або горіхи, і не додавати мармелад і зефір, для глазурі білок - 1 шт, цукрова пудра - 0,5 склянки, сік лимона - столова ложка.
Заварити борошно гарячими вершками - вершки (склянка) довести до кипіння й, інтенсивно розмішуючи, всипати борошно (1-3 столових ложки), добре перемішати й охолодити до температури тіла. У 0,5 склянки теплих вершків розчинити дріжджі. Влити дріжджі в захололу заварене борошно і добре перемішати. Поставити опару, щоб підійшла, в тепле місце. Вершкове масло розтопити і остудити до температури тіла. Акуратно відокремити білки від жовтків. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром. Білки збити в щільну піну, аби вони не виливалися при нахилі миски (білки збивати в останню чергу, коли потрібно буде додавати їх в тісто). В тісто, що підійшло, ввести розтерті з цукром жовтки, влити масло, всипати сіль і перемішати тісто. У тісто ввести збиті білки і акуратно перемішати зверху вниз. Поступово додаючи борошно, вимісити м’яке еластичне тісто. Борошно в тісто краще не додавати всю за один прийом. Спочатку потрібно ввести в тісто частину борошна, перекласти його на стіл, і вимішувати, постійно підсипаючи стіл і тісто невеликою кількістю борошна. Таким чином, тісто вийде добре вимішеним, не вбере в себе зайву кількість борошна і не приставатиме до рук. Готове, добре вимішене тісто, змастити маслом, покласти у велику миску, накрити рушником або серветкою і поставити в тепле місце для підйому. Нарізати кубиками мармелад і зефір. Курагу вимити (якщо потрібно розпарити в окропі 10 хвилин) і обсушити на рушнику. У тісто, що підійшло, ввести курагу, мармелад, зефір і помішати, аби додані в тісто інгредієнти рівномірно розподілилися. Знову поставити тісто в тепле місце, накривши серветкою. Підготувати форми для випічки паски: на дно форми покласти промаслений кружок пергаментного паперу, а стінки змастити олією і обсипати борошном або сухарями. Дати тісту у формах ще раз піднятися і змастити верх паски яйцем.Випікати паску впродовж 40-70 хвилин при температурі 180°С залежно від розмірів паски.
 
Паска із сиру
 Cир - 500 г, яйця - 2-3 шт, сметана - 200 г, цукрова пудра - 70-100 г, вершкове масло - 100 г, цукати, мигдаль, родзинки.
 Сир протерти через сито або двічі пропустити через м’ясорубку. Поставити на маленький вогонь товстостінну каструлю і розтопити в ній вершкове масло. Коли масло стане м’яким, додати сир і розмішувати, поки маса не стане рідшою. Потім додати сметану і також ретельно розмішати. У найостаннішу чергу поодинці додати яйця і розмішати масу до однорідної консистенції. Варити сирну масу на слабкому вогні, постійно помішуючи, аби не пригоріла. Як тільки маса почне закипати, зняти каструлю з вогню і поставити на лід або в холодну воду, і постійно мішати до повного охолодження. Додати в сирну масу цукрову пудру і ванільний цукор. Підготовлену масу викласти в змочену водою і застелену марлею або бавовняною серветкою пасочницю, краї марлі загнути, придавити паску гнітом і поставити в холодне місце не менше, ніж на 12 годин (саму паску поставити в тарілку для стікання сироватки). Готову паску обережно витягнути з пасочниці, відігнути краї серветки і викласти на блюдо. Готову паску прикрасити цукатами, родзинками або мармеладом.
 
Паска князівська
6 склянок борошна, 3 склянки вершків, 50 г дріжджів, 200 г вершкового масла, склянка цукру, 15 жовтків, 10 зерен кардамону, тертий мускатний горіх на кінчику ножа, цукати, родзинки.
Розчинити дріжджі в склянці теплих вершків, всипати половину усієї норми борошна і залишити опару підніматись (приблизно на годину) в теплому місці. Жовтки розтерти з цукром і розм’якшеним маслом, додати в опару, всипати решту борошна і замісити тісто, вимішувати слід, допоки не почне відставати від рук і стінок посуду. Всипати розтертий кардамон, мускатний горіх, родзинки, цукати і замісити, щоб усе додане рівномірно розподілилось. Залишити в теплому місці, поки тісто не збільшиться в об’ємі в 2-2,5 рази. Форми ретельно змастити маслом, посипати борошном і наповнити на 1/2 висоти, залишити в теплому місці, поки тісто не заповнить форми по вінця, змастити поверхню пасок жовтком і випікати до золотистого кольору протягом 60 хвилин у не надто гарячій духовці (150-160 градусів).