Поточний № 4 (1431)

17.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Осінь без дощів компенсує тепла зима


23.10.2015

На Дніпропетровщині завершується сівба озимих культур. Аграрії бідкаються: аномально суха погода заважає рослинам сходити. Проте науковці заспокоюють: синоптики обіцяють теплі осінь та зиму, а значить прогнози на врожай оптимістичні.

«Аграрії області посіяли 80 відсотків озимих культур від запланованого, – розповів начальник управління агропромислового розвитку Вадим Удовицький. – На решті площ озимі планують замінити ярим ячменем. Зерно озимої пшениці, ячменю та жита лягло на площі 480 тис. га. Сходи отримали на чверті площ».

Вадим Удовицький пояснив: осінньо-польовим роботам заважає посуха, яка спостерігається в регіоні протягом останніх двох місяців.

«Цьогоріч неординарна осінь - вологи в землі практично немає. Але це краще за невеликі опади: зерно б проросло, проте не зміцніло. А зараз воно лежить і чекає дощу. За прогнозами Гідрометцентру передбачається довга тепла осінь і сприятлива зима. Це означає, що зниження врожаю буде незначним», - сказав він.

Наступного року аграрії планують зібрати близько 1 млн. тонн пшениці. Цього цілком достатньо для забезпечення потреб області.

«Дніпропетровщині потрібно 535 тис. тонн продовольчої пшениці на рік. Отже, у переробних підприємств буде зерно, а у хлібозаводів - борошно», - підкреслив Вадим Олексійович.

На випадок непередбачуваних обставин Дніпропетровщина традиційно запаслася зерном.

«В Аграрному фонді регіону сформовано один із найбільших за роки незалежності запасів продовольчого зерна – близько 104 тис. тонн. Область буде з хлібом», - підсумував Вадим Удовицький.