Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Осінні клопоти у винограднику


04.11.2015

Листя вже прихопили перші заморозки, тому можна зі спокійною совістю проводити обрізку винограду. Під час обрізки можна заготовити черешки. Для зимового зберігання їх краще нарізати довжиною 50 см. Після обрізки і обприскування лоз залізним купоросом виноград укривають. Простий і надійний спосіб укриття – землею. Треба насипати вище лоз хоча б 5 см землі, тоді вони спокійно перезимують.
Виноград треба обрізати і зв’язати в пучки. Після чого лози обприскують розчином залізного купоросу (300-400 г на 10 л води). Таке обприскування корисно тим, що не дасть пріти лозам і вічкам винограду навіть у період тривалих відлиг.
Плівка – матеріал ненадійний, під нею лози раз на 3-4 роки підмерзають. І якщо вже ви маєте намір використовувати плівку, то беріть стару, порвану в декількох місцях – для вентиляції. Але більш надійний матеріал – мішки з-під цукру. Ними в декілька шарів укутують пучки лоз і прихоплюють зав’язками.

Як зберегти живці винограду до весни?
Оптимальний термін заготівлі живців для весняного щеплення – кінець листопада – перша половина грудня. Але як же зберегти їх до моменту щеплення?
Для щеплення слід використовувати тільки пагони поточного року. Заготовлювати їх краще всього з молодих, інтенсивно зростаючих пагонів. Нарізані гострим секатором живці зв’язують у пучки, прикріплюють до них етикетки з назвою сорту і кладуть на зберігання.
Якщо потрібно заготовити багато живців, їх зберігають у невеликих ящиках, заповнених тирсою або промитим піском. Пучки живців поміщають в ці ящики відразу після нарізки, поверх них також насипають шар тирси або піску і ставлять у підвал. Протягом усього періоду зберігання підтримують субстрат в помірно вологому стані. Перевірити, наскільки його вологість відповідає необхідним параметрам, дуже легко. Для цього його стискають у кулаку і, якщо волога відчувається, але вода не капає, вологість субстрату оптимальна.
Крім того, якщо живців, заготовлених для весняного щеплення, всього 3-4, їх можна зберігати в крупній картоплині. У такому разі їх просто встромляють в неї на глибину 3-5 см. Зберігають у підвалі на нижній полиці або на підлозі.
Можна зберігати живці прямо на садовій ділянці. Для цього викопують прямокутну ямку глибиною 30-40 см, на дно її укладають ялинові лапки, зверху кладуть загорнуті в плівку живці, а потім знову ялинові лапки. Все це засипають городньою землею і позначають місце зберігання кілочком, щоб при необхідності його можна було легко відшукати.
Є ще один спосіб: можна загорнути однорічні пагони в мокру ганчірку, помістити їх в поліетиленовий пакет, міцно його зав’язати, щоб волога не випаровувалася, і покласти в холодильник. Там живці чудово зберігаються до моменту проведення щеплення.