Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Осінній компост для щедрих врожаїв


29.11.2012

Осінь спустошила наші сади, з дерев облітає останнє листя. Однак не пора ще спочивати, бо осінь є найкращим часом для початку нового проекту, що забезпечить врожайний сад і город у наступному році. Цей проект полягає у створенні компостної купи. Гниючі овочі та фрукти, сухе листя, гілки та трава містять відмінні живильні речовини, які згодом руйнуються і насичують грунт азотом, що необхідний для весняної посадки рослин. Тому нема потреби їх вивозити, вони стануть ще у нагоді.

СКЛАДАННЯ компостної купи - досить простий процес, особливо якщо додержуватися певних порад. Насамперед, підберіть місце для компостної купи. Вбийте чотири півтораметрових дерев’яних або металевих кілочки в землю на тридцять сантиметрів. З трьох боків натягніть металеву сітку, залишивши одну сторону відкритою для вільного доступу.
Зберіть у саду та на городі гілки, обрізані з дерев і кущів, листя, траву та всі непотрібні гниючі залишки овочів і фруктів. Зробіть з них купу близько одного метра в діаметрі та одного метра у висоту. Так ви досягнете високої температури всередині купи, що буде сприяти правильній підготовці живильних речовин.
У квітах також міститься безліч живильних речовин, які підійдуть для створення компостної купи. Якщо ваші однолітні квіти вже втратили свій привабливий вигляд, вирвіть їх і складіть у компостну купу. Почекайте, поки листя ваших багаторічних рослин стане коричневим, після чого обірвіть їх і додайте у компостну купу.
Шар з кожного матеріалу повинен становити близько 15 сантиметрів. Полийте кожний шар розчином добрив: азоту, фосфору та калію і додайте вапняний порошок для запобігання запаху. Кожний шар накрийте ґрунтом.
Надайте компостній купі форму вулкана, і нагорі зробіть поглиблення для збору дощової води. Час від часу поливайте компостну купу для підтримки її у вологому стані і перевертайте її періодично для зсуву у центр купи зовнішніх сухих шарів, де вони зможуть перетворитися у відмінний гумус.
Не варто додавати у компостну купу хворі рослини, а також рослини, нещодавно оброблені гербіцидами.
Замість того, щоб віддаватися осінній депресії, зверніть свою увагу на нескладний і забавний проект, що забезпечить вас багатим врожаєм у наступному році. Зробіть компостну купу восени, і навесні ваш сад отримає живильні речовини, які накопичувалися та перероблялися протягом всієї зими.

НЕ КЛАДІТЬ У КОМПОСТ:
відходи, що не розкладаються: пластмасу, скло, гуму, шкіру; отруйні речовини: протигнильні та дезінфікуючі засоби, отрути, фарби, розчинники, бензин і т.п.; мішки для пилососів, які можуть містити, наприклад, уламки скла;
тютюнові недопалки або кольоровий папір рекламних проспектів, які містять важкі метали; велику кількість паперу за раз; попіл або вапно, які роблять компост надмірно лужним.