Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Основа врожаю - високоякісне насіння


02.07.2012

Оглядини хліборобських нив і сортових ділянок перед початком жнив стали традиційними в агрофірмі „Славутич” Покровського району. Сюди, як на справжнє свято, з’їжджаються не тільки партнери з аграрного бізнесу, а й керівники сусідніх областей і районів, фермери та науковці, в співдружності з якими агрофірма от уже протягом багатьох років займається вирощуванням високоврожайного сортового й елітного насіння ячменів і пшениць.
Цього ж разу масштаби проведення заходу були розширені, адже за досвідом на Покровщину завітали ще й начальники районних управлінь сільського господарства разом з виконуючим обов’язки начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадимом Удовицьким.

Прискіплива увага до насіннєвого господарства була виявлена ще й тому, що тут, незважаючи на досить складні погодні умови минулої осені і суворої зими зуміли виростити ваговитий урожай пшениць не тільки на дослідних демонстраційних ділянках, а й на промислових ланах. (За оцінкою експертів-аграріїв і гостей з гектара збиратимуть не менше сорока центнерів зерна).

...Гостям старалися показати все найкраще, хоч не обмежувалися демонстрацією лише виробництва - в Катеринівці (центральна садиба господарства) дбають про все в комплексі. І це не перебільшення: тут зразкова середня школа, спонсором якої завжди було товариство; культурним центром села був і залишається завдяки підтримці товариства місцевий Будинок культури, до якого охоче йдуть старі й малі; зразковим вважається дитячий садок, де виховують щебетливу майбутню хліборобську зміну. А центр села нагадує курортне містечко на березі мальовничої річки Вовчої. І все це створено руками самих селян, котрі люблять жити красиво.
…Агрофірма ТОВ „Славутич”, маючи офіційний статус насіннєвого господарства, завоювавши заслужений авторитет у широкій окрузі, з кожним роком стабільно розвивається, розширюючи коло своїх партнерів в центральних і південно-східних регіонах нашої держави. Якщо ще п’ять років тому дехто з побоюванням ставився до закупівлі насіння зернових культур, то зараз за честь вважають купувати високоякісне елітне насіння саме у «Славутичі». Чому надають перевагу агрофірмі, пояснюється дуже просто – місцеві товариства «Зоря», «Україна», «Земля», «Дружба», які оптом беруть еліту пшениць, щороку отримують гарантовані врожаї в межах 45-50 центнерів.
– Найсильніший аргумент – результат нинішнього не хлібного високосного року, – стверджує знатний хлібороб, генеральний директор ТОВ «Зоря» Анатолій Пучка. – І ми знову, як і у попередні жнива, маємо високі врожаї. Причому не тільки з візуального погляду, а по факту – на сьогодні обмолотили чверть ланів, середня урожайність становить в межах п’ятдесяти центнерів на круг. (Не буду оригінальним, коли скажу, що, на жаль, деякі хлібороби цьогоріч радітимуть й двадцяти центнерам з гектара). Секрет (хоч це давно не секрет) в тому, що ми дуже серйозно, окрім насінництва, займаємося паруванням земель. Якби наш досвід поширити по всій Україні, то ми б вже через два-три роки удвічі збільшили б валове виробництво зерна!

...А починалося свято врожаю на головному сільському майдані біля школи і сільської ради традиційними привітаннями господарів і гостей, покладанням квітів до пам’ятника загиблим воїнам у минулій війні і коротким концертом художньої самодіяльності, аби створити гарний настрій кожному і переконати, що живуть у Катеринівці не хлібом єдиним. І вже після цього настав момент головного дійства – знайомства в полі з творінням хліборобського ремесла. Хоча на сьогодні вирощування хліба - це не просто ремесло, це справді важкий і копіткий творчий процес з урахуванням багатьох факторів від добре відомих, до найменших ніби дрібничок, від яких може залежати в кінцевому результаті успіх справи.
...За вікном автобуса золотаво колосяться масиви пшениць і ярових ячменів (озимі ячмені не вижили в екстремальних умовах) базового насіннєвого господарства. Це рекомендовані сорти Одеського селекційно-генетичного інституту, Донецького інституту агропромислового виробництва, Київського інституту фізіології та генетики рослин. Вражала також чистота хлібних ланів і зразкова культура виробництва. І це при тому, що й осінь була без дощів, взимку морози не оминали посіви озимини, та й нинішні весна та літо не бавили хліборобів благодатними опадами.
…На демонстраційних ділянках учасникам семінару пропонувались на реалізацію сорти й еліти ячменів Адапт, Командор, Донецький-14, Партнер, які рекомендовано для сівби в центральних та південно-східних регіонах. Вони витривалі до посухи і пристосовані до місцевих кліматичних умов і дають урожайність до сорока центнерів з гектара.
Гостям також пропонували ознайомитися з елітами й сортами озимих пшениць Сонечко, Наталка, Славна, Золотоколоса, Снігурка, Подолянка, Фаворитка, Новокиївська, Вінничанка, Хуртовина, Ятрань-60, Веснянка Київського ІФРіГ НААН України та Одеського СГІ Місія одеська, Заможність, Княгиня Ольга, Годувальниця. Заступник генерального директора ТОВ «Славутич» Роман Браціло розповів зокрема про технологічний процес вирощування насінників на прикладі пшениці сорту Годувальниця. Під час сівби було внесено 120 кілограмів нітроамофоски, весною двічі по 130 кілограмів на гектар заправлено селітрою. А щоб не росли бур’яни, обробили лани гербіцидом Гринстар з розрахунку 28 грамів на гектар посіву. Звісно, всі насінники в господарстві розміщені по парових площах або бобових попередниках, а це понад 700 гектарів.
– Ми вже десять років активно співпрацюємо з дослідними аграрними інститутами Києва, Одеси й Донецька, – розповідає генеральний директор товариства Володимир Браціло. – Ставши базовим господарством, стараємось чітко виконувати настанови науковців з тим, щоб запропонувати хліборобу тільки високоякісне насіння. І, слава Богу, партнери на нас не ремствують. Науковці ж, спасибі їм, постійно контролюють процес вирощування насінників, щоб високо тримати їхню марку. Окрім того, ми створили потужну не тільки технологічну, а й технічну базу. Для роботи в полі товариство має сучасну високопродуктивну техніку, якою без штурмівщини своєчасно сіємо, доглядаємо за посівами, збираємо вирощений урожай та готуємо його до реалізації. До речі, маємо для цього свій невеличкий калібрувальний завод. А зі збільшенням обсягів реалізації насіння (це понад тисяча тонн на рік) виникла потреба збільшити й потужність цього підрозділу. Тож протягом року введено додаткову сучасну фасувальну лінію з усіма паралельними вузлами і тепер завод за годину може підготувати до десяти тонн насіння. За бажанням партнерів ми можемо його і протруювати.
Нарощуючи виробництво, ми маємо змогу вирішувати й соціальні питання села, бо це наш рідний дім, в якому ми хочемо жити гарно. Багато людей при роботі, а пайовики мають достойну оплату за свої земельні частки. У селі ефективно діють всі служби…
Після завершення Дня поля відбулась своєрідна прес-конференція, на якій учасники свята обмінялися своїми думками.
В. Ващенко, завідувач кафедри селекції Дніпропетровського державного агроуніверситету:
– Знаю, що в „Славутичі” купують насіння чимало господарств не тільки Покровського та сусіднього Васильківського районів, а й інших регіонів області і України. Молодці, що тримаєте марку. Причому коло партнерів з кожним роком розширюється. І цей успіх досягнуто насамперед завдяки грамотному веденню насінницької справи і настирності в усьому генерального директора Володимира Григоровича Браціла.
В. Шелест, начальник обласної державної насінної інспекції:
– Серед майже п’ятдесяти насінницьких господарств області, які мають право на вирощування і реалізацію першосортного і елітного насіння, агрофірма „Славутич” зайняла достойне місце. Тут є все: техніка, грамотні спеціалісти, мудре керівництво. Тож вони здатні високо нести прапор передового насінницького господарства. Але приклад нинішнього року говорить про те, що потрібно берегти насіннєвий фонд. Зараз ретельно слід поставитись до тих насінницьких запасів, що є в господарствах, щоб обсіятися добротно восени.
В.Стрельцов, начальник Криничанського райуправління агропромислового розвитку:
– Я вражений побаченим. Гадаю, що й господарі-аграрії нашого району купуватимуть таке перспективне насіння. А ще молодці, що дбаєте про людей.
Виконувач обовязків начальника головного управління агропромислового розвитку і продовольства облдержадміністрації Вадим Удовицький зазначив, що незважаючи на складний рік товариство «Славутич» довело, що навіть в екстремальних умовах нашого регіону можна отримувати високі врожаї.
- У перспективі тут роблять приціл на урожай 80 центнерів з гектара, сказав він. - І в області поставлені подібні завдання. Тепер ми вочевидь переконані, що це не фантастика, а реальність - мати більші врожаї. І основа тому – якісне насіння.

Олександр СВЯТИНА. Фото автора.
Покровський район, Дніпропетровська область

Фото. Генеральний директор ТОВ „Славутич” В.Браціло в урожайній «стихії». В.Удовицький та Р.Браціло на огляді фасувальної лінії калібрувального заводу.