Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ожеледь на деревах


13.01.2016

Ожеледь небезпечна не тільки для людей, але й для нашого саду. Зазвичай ожеледдю вкриваються гілки після дощу, але лід може утворитися морозного зимового дня під час танення снігу під яскравими променями сонця. Дерева буквально скляніють, вкриваючись льодовим панциром.

Варто знати, що це небезпечно для рослин. Практично всі плодові культури негативно реагують на крижаний полон. Особливо чутливі рослини з крихкою деревиною – персик, абрикос, вишня, черешня, деякі сорти груш.

Льодовий покрив може не тільки негативно позначитись на зимівлі плодових бруньок, але й призвести до обламування гілок, якщо шар льоду сягне до 20 мм.

Якщо обледеніння тримається недовго 1-3 дні, турбуватися не варто, а ось якщо льодова кірка утримується протягом тижня, це призведе до омертвіння генеративних і вегетативних бруньок, які буквально задихаються під льодом. Бруньки, що вижили, стають вразливими до морозів і гинуть.

Як же вберегти наші рослини? Якщо восени обприскали дерева бордоською рідиною, лід, як правило, на таких гілках довго не тримається.

Звільнити від льоду дерева можна під час відлиг. Вдень під час відлиг лід стає крихким. Тож сонячного дня допоможіть звільнитись своїм деревам від льодової кірки, постукуючи по гілках палицею, обмотаною м’якою тканиною, аби не пошкодити деревину. Лід має осипатися.