Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

ОЗИМА ПШЕНИЦЯ - 75 центнерів!


23.11.2017

У багатогалузевому господарстві успішно займаються насінництвом, тваринництвом, а рослинницька галузь з року в рік дає високі врожаї

Агрофірма ім. Горького у нинішньому складному за погодними умовами році посіла перше місце у Новомосковському районі на збиранні ранніх зернових, отримавши врожайність озимої пшениці по 75 ц/га з площі 1156 гектарів, гороху – по  38,5 ц/га з площі 94 га, озимого ячменю по 49, 4 ц/га з площі 97 га, ярого ячменю по 49,7 ц/га     
з площі 106,4 га, ріпаку по 37,2 ц/га з площі 118 га, соняшнику по 28 ц/ га з площі 669 га, кукурудзи по 55,3 ц/га з площі 1695 га, цукрового буряку по 586,8 ц/га з площі 95,7 га, картоплі по Працюють на перспективу
«Господарство отримало в цілому врожай ранніх та пізніх культур понад 30 тис. тонн, – говорить директор Микола Бочкар. – Скажу чесно: за кожною цифрою стоїть праця багатьох людей. Наприклад, ми не проґавили такі важливі етапи, як боротьба зі шкідниками рослин, бур’янами, проводили весняне і локальне підживлення, залучали до цих агротехнічних заходів й авіацію. Вважаю, що й агрономічна служба у складі досвідченого головного агронома Андрія Тупіки, агронома-насіннєвода Василя Полюшка, агронома-ентомолога Максима Палагути, бригадира рослинництва Олександра Лубенця відмінно справляється зі своїми обов’язками, вони знаходяться у постійному пошуку шляхів, які б сприяли підвищенню врожайності зернових, технічних культур, цукрових буряків і картоплі. Особливу роль ми приділяємо насінництву. У цьому році, наприклад, господарство реалізувало 1800 тонн насіння першої репродукції та еліти, щороку проходить оновлення сортового складу пшениці».
Микола Васильович пригадав, як під час весняних об’їздів полів керівники господарств дуже прискіпливо оглядали насіннєві посіви, яких в АФ ім. Горького 540 гектарів. Саме в такий спосіб, коли фахівець бачить, в яких умовах вирощується насіння, наскільки воно відповідає кондиційним якостям, і формується майбутній портфель замовлень.
В агрофірмі ім. Горького є своя «золота рибка». Тваринницька галузь не лише поліпшує сівозміну, оскільки тут вирощують ще й кормові культури, й забезпечує рослинницьку галузь органічними добривами. Лише у цьому році на поля було вивезено 14 тисяч тонн органіки.
«Ось, наприклад, врожайність кукурудзи 55 центнерів – це не її потенціал, – розмірковує Микола Бочкар. –  А ось 46 зрошувальних гектари кукурудзи дали врожайність по 106 центнерів з гектара! Тобто, зрошення - шлях до високих врожаїв, і до цього треба прагнути!»
Тваринництво – це жива копійка
У господарстві ми побували якраз напередодні новосілля: якраз завершувалося облаштування вже другого тваринницького корпусу на 250 голів ВРХ.
Головний технолог Микола Надрага з радістю повідомив, що 6 листопада для молочних голштинів гостинно відкриває свої двері новітній корпус, де створені покращені умови утримання для тварин – починаючи з їхнього відпочинку, оскільки тепер вони лягатимуть на зручні килимки німецького виробництва, а замість залізних стійломісць тепер облаштовані пластикові. Навіть про підігрів води у поїлках взимку тут подбали.
«Замість звичних вікон тут, як бачите, штори, які забезпечують природну вентиляцію, розповів Микола Михайлович. – Плануємо навесні встановити ще й механічну вентиляцію та спрей-систему, яка створює туман. Таким чином сподіваємося отримати максимальну продуктивність від наших корівок».
За 10 місяців в АФ ім. Горького надоєно 2643 тонни молока  жирністю 4,1 відсотка. Середньодобовий надій молока склав 27,1 кг на дійну корову. І як відзначив головний технолог, впродовж року тут планують досягти продуктивності до 30 літрів. Адже  саме для цього тваринам створені  найкращі умови та збалансоване харчування – монокорм, який складається із соєвого і ріпакового шроту, силосу, сіна, сінажу, люцерни, солі, крейди, преміксу. – Якщо сьогодні ми здаємо молоко екстра-класу по 9,66 грн., то до Нового року його ціна сягне 10 гривень, а через два роки становитиме півдолара за кілограм. Таким чином, тваринництво стане економічно вигідним, – робить прогноз досвідчений спеціаліст Микола Надрага. – Щодня  від реалізації молока у касу господарства надходить від 80 до 90 тис. гривень. Зерно, звичайно, вигідно вирощувати, але воно родить раз на рік...».
Зараз 330 дійних корів обслуговують 30 працівників ферми, а раніше таке ж поголів’я вимагало у 2,5 рази більше людських ресурсів. За основу у новому корпусі ферми використано кращі зразки обладнання, яке працює в Україні та за її межами. Як переконав нас Микола Надрага, пластикові стійломісця – ноу-хау для України. І хоча це закордонна ідея, виробляє таку продукцію запорізьке підприємство «АТ Техніка».
Олександр СТРИЙ,
Новомосковський район, Дніпропетровська область.