Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Озима цибуля


25.09.2015

Ранньою весною так хочеться поласувати свіжою цибульною зеленню, а чекати, поки виросте цибуля, посаджена навесні, довго. Та й урожай з озимої цибулі можна одержати ранній і рясний, а на період, що залишився, зайняти грядку іншою культурою.

ЯК ОТРИМАТИ ОЗИМУ ЦИБУЛЮ-СІВОК
Для тих, хто любить усе робити власноруч, розкажемо, як виростити сівок самостійно. У найбільш ранні строки, як тільки зійде сніг і хоч злегка прогріється ґрунт, висіваємо чорнушку (насіння цибулі). Сіємо загущено, робимо широку смугу близько 5-6 см. Між смугами робимо таку відстань, щоб було легко виконувати прополку. Засипаємо землею шаром 1-2 см, злегка ущільнюємо, як посіви моркви, і мульчуємо компостом або перегноєм.
Поливаємо посіви, а після появи сходів у спекотну і суху погоду повторюємо полив.
У міру росту цибулі-сівка з насіння просапуємо грядку, рихлимо ґрунт після кожного поливу або дощу. У підживленнях сівок не має потреби.
Показником того, що цибулю-сівок настав час викопувати, є те, що листя жовтіє і вилягає. Тоді викопуємо все відразу і залишаємо на грядці просушитися. Коли вона підсохне, листя швидко і легко відлущуються прямо руками.
Наступає відповідальний момент: відібрати і відсортувати цибулини сівка. Першою справою провіюємо наш урожай на вітру та сортуємо: великі цибулини (більше 1 см у діаметрі) залишаємо для весняного посіву, а дрібні (усі менші 1 см у діаметрі) - будемо саджати восени.

КОЛИ САДЖАТИ?
Посадки цибулі необхідно завершити за 3-4 тижні (25-35 днів) до замерзання ґрунту, тобто до початку стійких заморозків. У різних регіонах ці строки можуть бути різними. Орієнтуйтеся так, якщо температура знизилася до +5 °C і тримається, настав час саджати.

ДЕ САДЖАТИ?
На одній і тій же грядці цибулю можна вирощувати максимум 2 роки поспіль, потім місце варто поміняти і повертатися на старе через 4-5 років. Ґрунти повинні бути легкими: перегнійні суглинки або перегнійно-піщані ґрунти. Найкращу цибулю можна виростити на мулових наносах у долинах річок, але тільки теплих.
Попередниками цибулі можуть бути картопля, капуста, кукурудза.
Ділянка, відведена під осінню посадку цибулі, повинна бути сухою, провітрюваною, застій води приведе до того, що цибуля просто згниє. Тому необхідно забезпечити безперешкодний відвід талих і дощових вод убік, а ще краще, якщо ділянка буде на височині, щоб і високі ґрунтові води не могли перешкодити.
ЯК САДЖАТИ?
Нарізаємо борозенки на відстані 10-15 см одну від іншої. Саджаємо сівок із кроком від до 10 см на глибину 3-4 см. Відстань між рослинами в ряді залежить від сорту. Чим крупніші цибулини, які формують сорт, тим більшою повинна бути відстань. Так площа живлення буде достатньою.
Глибина посадки у 3-4 см обумовлена тим, що при меншій глибині цибулини навесні починають випирати із ґрунту, оголюючись. Шийки цибулинок не обрізаємо.
Засипаємо борозни ґрунтом і мульчуємо, але не поливаємо. До речі, мульчувати осінні посадки необхідно безпосередньо перед початком холодів. Для цього можна використовувати сухе листя, сухий перегній, лапник, бадилля інших рослин, стебла квітів, тирсу, соснові голки та інший матеріал.
Узимку на грядці непогано було б затримати сніг, щоб цибуля не вимерзла при сильних морозах, більше -20°C.

ЩО РОБИТИ НАВЕСНІ?
Як тільки зійде сніг, відразу ж прибираємо мульчу, щоб ґрунт швидше прогрівся. Ґрунт рихлимо і надалі його необхідно рихлити після сильних дощів і рясних поливів. Отоді можна і підживити посадки: внести розведений курячий послід.
Друге підживлення можна зробити не раніше, ніж з’явиться листя. І тут уже можна вживати ті препарати, які ви любите використовувати: антистресанти, імуномодулятори та стимулятори росту.
Щоб убезпечити посадки від цибульної мухи, навколо грядки або навіть усередині неї можна посіяти чорнобривці і календулу. Якщо ж ви використовуєте хімічні препарати в боротьбі з ворогом, тоді пам’ятайте, збирати цибулю на перо можна тільки через 7-10 днів після такої обробки. Можна також посипати міжряддя тютюновим пилом (самостійно або в суміші з вапном), це теж відлякує цибульну муху. Тому що поколінь мух вилітає 2, то і обробок повинно бути 2 з інтервалом 8-10 днів.
У міру росту цибулі на перо краще брати ті, у яких більше розвинена листова маса, даючи можливість рости і розвиватися сусіднім, менш розвиненим. Під час прополки варто бути дуже акуратними, щоб не ушкодити гострим інструментом цибулини. Ранки на цибулинах сприяють виникненню різних захворювань, така цибуля не зберігається навіть протягом місяця.

КОЛИ ЗБИРАТИ ВРОЖАЙ?
Сигналом, що цибулини повністю сформовані, служить те, що листя вилягає, а покривні луски придбали характерне для забарвлення, наприклад, синє або жовтогаряче, руде.
Іноді спеціально листя укладають, щоб прискорити дозрівання, але ж ми нікуди не квапимося? Так що чекаємо, скільки буде потрібно.
Викопуємо цибулини дуже акуратно, залишаємо просушитися у провітрюваному місці. Закладку на зберігання необхідно виконувати тільки після того, як цибуля добре просохне, її листя та коріння зробляться сухими.
На грядці, що звільнилася, можна посадити інші овочі, наприклад: посіяти моркву, редиску, ріпу, дайкон, буряк, зелень.