Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

«Парк ракет» для туристів з Європи


04.09.2013

Доволі спокійно і розмірено тридцятого серпня у Дніпропетровську відбулася двадцята сесія обласної ради шостого скликання. Основною темою були фінансові питання. У зв’язку з перевиконанням за підсумками першого півріччя 2013 року обласного бюджету на 105,2% депутати облради переймалися переважно внесенням змін до попередніх своїх рішень. У частині відповідного збільшення видаткової частини бюджету.

НАЙБІЛЬШУ підтримку сесійної зали отримали заходи щодо підготовки навчальних закладів області до нового навчального року. Про них розповів директор департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Демчик. Майже повним числом голосів (119 «за» із 120-ти присутніх) ухвалене і рішення про створення ландшафтного заказника Сухарева Балка місцевого значення на території Межівського району, загальною площею 618,3 гектари. У заказнику зустрічаються рідкісні види рослин і тварин, занесених до Червоних книг України та Європи. Це деревій тонколистий, ковила волосиста, цибуля подільська, ковила Лессінга, а також черепаха болотяна, квакша звичайна, ящірка прудка, гадюка степова східна тощо. Певно ж, Сухарева Балка доповнить невеликий поки що перелік об’єктів «зеленого» туризму нашої чималої за площею промислової області.
Про ситуацію в органах внутрішніх справ після врадіївських подій депутати почули від начальника Головного управління МВС України у Дніпропетровській області генерал-лейтенанта Віктора Бабенка. Він особисто об’їхав усі райвідділи Дніпропетровщини і провів зустрічі з особовим складом. Разом з тим зазначив, що міліція є продуктом суспільства, тому існують проблеми морального плану - за півтора останніх роки з її лав звільнені і притягнені до кримінальної відповідальності дванадцять керівників різних рівнів. Депутат Вікторія Шилова зауважила, що в таких випадках варто притягувати до відповідальності і тих, хто атестував порушників присяги. А ще вона наголосила на неприпустимості передачі у приватну власність Палацу металургів у Новомосковську. Як з’ясувалося, це питання вирішуватиме Фонд держмайна України.
При голосуванні статей видатків біля десяти відсотків обласних депутатів не підтримали їх. Проте нічого навзаєм не запропонували. А голова Дніпропетровської облради Євген Удод зазначив:
- Кошти, зароблені областю за перше півріччя поточного року, будуть використані на соціальні потреби. Вони, а також освіта, медицина, культурна сфера, екологічні програми є пріоритетами фінансування з обласного бюджету. Отриманий додатковий ресурс направлений на придбання продуктів харчування для будинків – інтернатів – у сумі 700 тисяч гривень, на медичне обслуговування і соціальний захист «чорнобильців» - 600 тисяч гривень, додаткове фінансування отримає і сфера охорони здоров’я та об’єкти будівництва.
Як зазначила у доповіді виконуюча обов’язки директора департаменту фінансів облдержадміністрації Тетяна Шебеко, видатки на будівництво «Парку ракет» під Дніпропетровською обласною радою продовжують фінансуватися. Для цього «парку» вже вирубали десятки великих дерев під стінами облради. Вочевидь, ці кошти були б не зайвими в сільських районах. Варто згадати й багатостраждальні сільські дороги Дніпропетровщини. Та Євген Удод на прес-конференції після сесії пояснив:
- У 2015 році Дніпропетровщина прийматиме гостей першості Європи з баскетболу. Іноземцям цікаво буде побачити те, що раніше було закрите від сторонніх очей. Тут пролягатиме один із маршрутів для туристів. На будівництво витрачені 6 мільйонів гривень, прагнутимемо обмежитися цією сумою.

Григорій ДАВИДЕНКО.