Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Парламент ухвалив меморандум єдності


22.05.2014

«Задля деескалації напруження в деяких регіонах країни Верховна Рада України закликає усіх громадян України простягнути руки одне одному, відмовитися від радикальних дій, ненависті, разом повернутися до спільної роботи по захисту, розвитку та розбудові демократичної, суверенної та єдиної України, у якій вільно та дружньо житимуть люди всіх національностей, політичних переконань і віросповідань», - йдеться у документі.

ОКРІМ ТОГО, Верховна Рада задекларувала підтримку загальнонаціональному діалогу у рамках «круглого столу» національної єдності. Також депутати підтримують проведення президентських виборів 25 травня як запоруки миру та єдності суспільства, закликаючи органи державної влади гарантувати безпеку громадян під час голосування та встановлення результатів волевиявлення.
Парламент також зобов’язується провести конституційну реформу, в основу якої буде покладено децентралізацію державної влади. Це передбачає закріплення статусу України як парламентсько-президентської республіки та встановлення балансу влади як на центральному, так і на місцевих рівнях. Окрім того, пропонується забезпечити повноваження регіонів необхідним фінансуванням та встановлення справедливого розподілу доходів бюджету.
Верховна Рада також зобов’язується провести широкомасштабну судову реформу та реформу правоохоронних органів.
Щодо державної мови - депутати задекларували це так: «Поруч з конституційним статусом української мови як державної Верховна Рада забезпечує гарантування статусу російської мови. Держава також гарантуватиме підтримку мов національних меншин у місцях їх компактного проживання».
Верховна Рада також обіцяє ухвалити закон щодо недопущення кримінального переслідування громадян за участь у масових акціях в Україні за умови звільнення захоплених будівель, інших громадських місць та добровільного складання зброї, за винятком осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини проти життя та здоров’я людей.