Поточний № 4 (1431)

23.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Паростки розуміння


07.04.2011

Цій рукотворній проблемі невдовзі виповниться два роки. Постала вона за мовчазної згоди нашої влади і найдужче зачіпає жителів старшого покоління Дніпропетровської області. Мова про експеримент, який ВАТ «ЕК «Дніпрообленерго» разом з шістьма такими ж компаніями проводить на Дніпропетровщині та в інших шести областях України. Про оплату використаної електроенергії за допомогою «повідомлень-попереджень», а не традиційних розрахункових книжок.
«Сільські новини» неодноразово звертали увагу всіх, хто тримає в своїй руці владу – значна частина селян категорично проти запропонованого «покращення». І витрачає навіть власні кошти на купівлю звичних книжок, щоб оплатити послугу небідного монополіста, який «засолив» їхні залишки (опломбував). Зокрема в Петриківському та Царичанському районах таких людей - близько 40 відсотків від числа користувачів (за даними Царичанського РЕМ). Їхні аргументи відомі – набагато простіше заповнити 4 відомі позиції в книжці, аніж утямити 11 (!) пунктів грізного «попередження про можливе відключення». І підтвердити, в разі чого, оплату. Як і перевірити існуючі пільги (в «папірцях», як називають селяни «повідомлення-попередження», дуже важко зрозуміти, чи надаються вони взагалі…) Ось інтерв‘ю з перших уст – від пенсіонерки Ольги Клименко з Могилева Царичанського району:
- Ми сімнадцять разів (!) їздили з чоловіком у Царичанку, до начальника відділення РЕМу. З єдиним проханням - видайте чи продайте нам книжку… Ну, не можемо ми зрозуміти, що в тих папірцях понаписувано… Начальник – одразу до ящика, що в кожному кабінеті стоїть, і все заглядає в нього, як сорока в маслак – «У вас боргу немає…» Та ми й самі знаємо, що немає, та дайте ж нам книжку! «Не можу, - каже, - інструкція забороняє». Лише недавно взнала, де можна купити цю книжечку – і одразу на душі полегшало…
А ось рядки зі звернення пенсіонера Володимира Гавриленка із сусіднього Китайгорода:
- Скажіть мені, хто в нас в Україні придумує оце все для звичайних людей? Подумайте – раніше видавали абонентські книжки, за електроенергію ми вчасно платили. Тепер не дають. Чому? Адже видавались вони не з власної кишені… А нам зараз доводиться платити за них – зі своєї. Начебто й небагато – 4 грн. за штуку. Але ж мені особисто була обіцяна з Нового року пенсія 1200 грн. Повірив… За все своє довге трудове життя моє покоління «дітей війни», думаю, гідне цієї величини. Натомість як було 800 гривень, так і є. Та газ піднявся наполовину… Ще й за книжку – чотири гривні. Ну хто оце все придумує? Дуже хотілося б мені з ним поговорити. Чи хоча б в очі подивитися. Не знаємо вже, кому й вірити…
Справжнісінький крик душі ветерана праці, в якого «витрушують останні копійки з самісінького дна останньої кишені», як сказала на сільському сході його землячка. Саме ці звернення «Сільські новини» переадресували новобраним депутатам Дніпропетровської облради від Царичанського району Андрію Антонову і Фахраддину Мухтарову, які пообіцяли з‘ясувати ситуацію. І зробили крок назустріч: замовили власним коштом три тисячі абонентських книжок для ветеранів Приорілля. Незабаром вони будуть надруковані Царичанською друкарнею і вручені адресатам. Певно ж, для всіх майже дев‘яти тисяч пенсіонерів Царичанського району їх не вистачить, але увага до людей поважного віку зворушує. Головне, створена руками енергетиків проблема починає рухатися до логічного завершення. Тобто права кожного споживача обирати зрозумілий йому спосіб оплати електроенергії. Як те гарантують «Правила користування електроенергією для населення», затверджені Кабміном 26 липня 1999 року.
Але й енергетичний «маховик» не стоїть на місці. Віднедавна в «повідомленні-попередженні» перестали зазначати… прізвище, ім‘я й по батькові споживача, а лише вказувати номер його рахунку. Ця «інновація» доволі прозоро нагадує сумновідому ідею, запроваджену колись третім рейхом щодо в‘язнів концтаборів. Ось як пояснив «Сільським новинам» заступник начальника Царичанського РЕМу Костянтин Стадник:
- У зв‘язку з недавнім прийняттям Закону України «Про конфіденційність інформації» ми не маємо права друкувати ПІБ із зазначеною до сплати сумою в поштовому повідомленні. Через це є скарги людей, яким вручені чужі рахунки. Є випадки, коли повідомлення замість Петриківського району надходить в Царичанський тощо. Зараз наші розробники повідомлень разом з юристами працюють над тим, як не порушити закон і донести інформацію. Кожному споживачеві раджу перевіряти надіслані рахунки за номерами.
Скажіть, будь ласка, ну нащо людям ще і оцей клопіт? Раніше хоч знав, що оплачений «папірець» піде за призначенням, а тепер і цієї впевненості немає. Ця обставина зайвий раз свідчить на користь використання абонентської книжки, бо інформація в ній є закритою. Залишається сподіватися, що Андрій Антонов і Фахраддин Мухтаров зуміють переконати і увесь депутатський корпус облради в існуванні таки чималої для селян старшого віку проблеми, що відлунює ідеями давно переможеного ними третього рейху.

Григорій ДАВИДЕНКО.
Дніпропетровська область.