Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Перша ластівка


31.07.2015

Дніпропетровська область першою в Україні отримала перспективний план формування територіальних громад. Таке рішення ухвалила 27 травня обласна рада. Згідно з цим планом у 22 районах Дніпропетровщини замість 348 громад буде створено 89.
Першою ластівкою серед об’єднаних територіальних громад на Дніпропетровщині стала Ювілейна селищна рада, яка підтримала ініціативу Степнянської сільської ради об’єднатися із центром в селищі Ювілейне, - повідомила Олена Тертишна, директор Офісу реформ у Дніпропетровській області на прес-конференції в ДОО НСЖУ.
Вона зазначила, що Законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад» передбачено, що будь-який суб’єкт, не будучи центром територіальної громади, може ініціювати об’єднання.
До речі, перспективним планом було заплановано об’єднання селища Ювілейне із містом Підгородне. Однак після звернення Підгородненської міської ради депутати Ювілейної селищної ради ініціювали і провели опитування мешканців Ювілейного, в ході якого з’ясувалось, що підтримали приєднання Ювілейного до Підгородного лише 4%, а 80% висловились проти. Тому Ювілейна селищна рада звернулась до Офісу реформ з проханням ініціювати внесення змін до проекту Перспективного плану, який був раніше затверджений обласною радою, і приєднати до Ювілейної територіальної громади Степнянську, ініціативу якої підтримало 85% опитаних.
«Що дає нам об’єднання громад? Збільшення повноважень – це зрозуміло. Проте, місцеві проблеми швидше і ефективніше вирішувати на місцевому рівні, а не на районному чи обласному. Відбувається перерозподіл бюджетних потоків. Ми прорахували, що в результаті об’єднання наші заклади освіти, первинна ланка закладів охорони здоров’я, заклади культури, фізкультури і спорту фінансуватимуться з бюджету об’єднаної громади. Коли ми побачили, що нас вже включають окремим рядком до державного бюджету, що отримуватимемо цільові субвенції, ми зрозуміли, що в результаті цього матимемо власний резерв коштів, які зможемо направляти на благоустрій, на дороги, на вуличне освітлення, тобто на проекти загального значення, на власний розвиток, а не тільки на утримання самих установ», - зазначила заступник голови Ювілейної селищної ради Світлана Вусик.
Сергій Серьогін, директор Дніпропетровського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України вважає, що головна мета децентралізації влади - це перетворення мешканця, жителя в громадянина, який отримає право, можливість і буде активно включатися в життя села, селища, міста».
Саме це і демонструють сьогодні мешканці сіл і селищ Дніпропетровщини, які висувають свої пропозиції, відмінні від перспективного плану, створеного за методикою Кабміну, якою передбачено об’єднання навколо міст і районних центрів або сіл, де є не менше 150 дітей дошкільного віку і 250 – шкільного. Однак практика показала, що перспективний план – це орієнтир, і він буде змінюватись згідно з ініціативами громад. Приміром, в Апостолівському районі планувалось створити дві громади – Зеленодольську, до якої мала приєднатися Мар’їнка і Велика Костромка, а також Апостолівську, до якої повинні були увійти решта сільських громад. Однак в процесі обговорення замість однієї Апостолівської громади ініціювали створення трьох громад у зручному для них територіальному, економічному та інфраструктурному режимі, - розповіла Олена Тертишна.
Потреба в укрупненні територіальних громад очевидна, оскільки 99% сільських рад в Україні є дотаційними. Децентралізацією передбачено частину податків залишати в місцевих бюджетах і за рахунок цього фінансувати школи, заклади охорони здоров’я, культури тощо. Однак якщо в сільській раді зареєстрований один підприємець, то, ясна річ, його податків на це все не вистачить. Тому кінцева мета об’єднання – формування громад, які економічно спроможні утримувати інфраструктуру своєї території. Але цей процес повинен бути добровільним і враховувати інтереси мешканців сіл. Він має завершитися до жовтня, оскільки 25 жовтня відбудуться місцеві вибори депутатів.

Яна ОЛЕКСЮК.