Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Перша персональна…


29.03.2012

…виставка художніх творів відомої і поза межами придніпровського краю родини Наталії Михайлівни і Михайла Володимировича Рибаків та їхньої доньки Олесі урочисто відкрита 22 березня в Петриківському районному музеї історії й побуту. Глава сім‘ї презентував майстерні вироби з дерева, а прекрасна більшість – такі ж прекрасні сувеніри з петриківським орнаментом. «Іменинників» свята вітали односельці, колеги, рідні, вчителі та учні. Завідувачка відділу культури і туризму Петриківської райдержадміністрації Валентина Ячмінь запевнила присутніх:

- Вперше в історії Петриківки сім‘я Рибаків відкриває персональну виставку. Наші всесвітньо відомі таланти мають шанувати щонайперше в Петриківці. Надалі виставки петриківських художників стануть традиційними.
«Один із найкоштовніших діамантів у сузір‘ї петриківських майстрів», - так образно назвала родину Рибаків за світ краси, що вони дарують людям, завідувачка музею Любов Юхименко. А ще творців свята розчулили розфарбована «баночка-побажаночка» від юних художників та вірш колеги Люби Давиденко, присвячений Наталії Михайлівні:
Велике враження
від виставки твоєї,
Наскільки все сподобалось мені!
Багато задумів поклала на папері,
Й скільки ще треба
народить краси –
Живи, люби, малюй, твори!
Схвилювала всіх і розповідь ветерана праці Михайла Тимошенка, почута ним свого часу від ровесника Василя Дроговоза, на ту пору головного механіка «Джезказганрудоуправління»:
- Коли на чужині туга за рідним петриківським краєм особливо бере за душу, зачиняюсь у хаті, розставляю петриківські сувеніри, включаю українську народну музику і або співаю, або плачу…
Минулого року Наталію Рибак, названу присутніми «вулканом ідей» за енергійність, безмежний оптимізм і таку ж любов до прекрасного, нагороджено орденом княгині Ольги ІІІ ступеню. На теплі побажання Наталя Михайлівна відповіла:
- Щиро прагну, щоб у Петриківці були і виставки вишивок, соломоплетіння, рогозоплетіння. А плели ж і з кукурудзи! Ми маємо примножити і передати все, що є дивовижного в українського народу, далі. Хочу, щоб Петриківка наша розквітла іще дужче, щоб процвітав музей, щоб люди бачили красу і раділи їй і життю. А ще було б добре, щоб «Петриківський дивоцвіт» організовували не в Дніпропетровську, а на місці, в Петриківці. Бо скільки майстрів хоче приїхати! Щоб не ми Сорочинцям, а вони Петриківці заздрили… Сподіваюсь, наша виставка підійме вам настрій на увесь день.
Так, гарний настрій гарантований усім, хто з трепетом душевним переступить поріг Петриківського районного музею. З роси і води вам, самобутні майстри чарівного і неповторного краю петриківського!

Григорій ДАВИДЕНКО. Дніпропетровська область.

На знімку: на відкритті виставки родини Рибаків: третя зліва – Олеся Рибак, друга справа – Наталія Рибак з батьком Михайлом Ламзою (справа).
Фото автора