Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Перший жіночий форум на Січеславщині


08.03.2019

У перший день весни Дніпропетровський центр розвитку місцевого самоврядування і Програми U-Lead з Європою вирішили запросити  жінок з 62 громад на форум «Жіноче обличчя децентралізації» до міста Марганця, щоб  вони поділилися власним досвідом і успіхами реформи у своїх громадах.
– Яку роль відіграє жінка в реформах нашої країни? Думаю, що реформа децентралізації, освітянська реформа мали успіх завдяки вам, жінкам, – заявив депутат обласної ради, перший заступник голови Дніпропетровської  обласної адміністрації Олег Кужман,  відкриваючи цей форум і вітаючи жінок-лідерок з березневими святами. 
За словами Олега Кужмана, сьогодні в освіті працює 90% жінок, у  центрах надання послуг  90% – жінки, у медицині  на 80% задіяні жінки. Велика кількість жінок  працює у депутатському корпусі громад. Але незважаючи на великий внесок, жінки не отримали ніяких преференцій. Якщо взяти реформу декомунізації, мало вулиць названо на честь видатних жінок України, тому всім органам місцевого самоврядування буде рекомендовано вивчити це питання, щоб пам’ять про видатних жінок була увічнена у назвах вулиць і скверів.
Перший жіночий форум проходив саме в Марганці, бо це місто уже третій рік очолює Олена Жадько – жінка, яка взяла на себе відповідальність за реформу децентралізації і успішно впроваджує її. У своєму виступі мер Марганця розповіла,  скільки критики довелося вислухати на свою адресу. Але жінка не відступила. 
– У Марганці збудовано вісім котелень в екстремальних умовах, коли мене звинувачували у холодоморі, – розповідала Олена Жадько. – 5 із 10  шкіл вже відремонтовано.  У нас запроваджено електронну медицину. Хочу, щоб наше місто квітло і тут завжди посміхалися люди, – говорила О. Жадько, у якої світилися очі від зробленого, а ще більше від планів до 2021 року.
У форумі взяли участь 370 жінок різних професій, різного віку, але, безперечно, це лідерки з різних громад. Вони ділилися своїми досягненнями і думками щодо перспектив розвитку територій.  Усі вони наголошували, що саме Президент України Петро Порошенко ініціював процеси децентралізації, які допомогли громадам розвиватися, будуватися, планувати свою діяльність на майбутнє.
– Це  був не просто форум, а форум-фестиваль, – і на цьому акцентувала увагу Олена Тертишна, ведуча форуму, директорка Центру розвитку місцевого самоврядування. – За підтримки обласної державної адміністрації на Дніпропетровщині уже проведено 8 різноманітних децентралізаційних фестивалів: художні, спортивні, дитячі, творчі. І вони крокують від громади до громади. Цього року їх буде 16.  На деякі місяці буде припадати по 2 фестивалі, як наприклад, у березні. 5 березня Іларіонівська об’єднана громада запрошує всі громади на фестиваль «Від громади до громади ми весну зустрінемо разом», – анонсувала Олена Тертишна. 
 Під час роботи форуму Сурсько-Литовська ОТГ передала кубок, який отримала від Софіївської громади, бо минулого тижня  провели фестиваль «Щедра масляна», у якому взяли участь 8 громад.
Були на фестивалі і квіти. Чкалівська громада, яка в основу  стратегії поставила розвиток середнього бізнесу, привезла на це зібрання голландські тюльпани і презентувала їх напередодні жіночого свята всім учасницям форуму.
На форумі були вироблені рекомендації, спрямовані сприяти ґендерній рівності жінок у публічні політиці,  а також запровадженню інструментів ґендерного аналізу та ґендерної оцінки участі жінок у різних сферах життєдіяльності ОТГ.
Яна ОЛЕКСЮК, 
м. Марганець,
Дніпропетровська область.
На знімку: голова Гречаноподівської ОТГ Галина Усик, Марганецький міський голова Олена Жадько, перший заступник голови ДніпроОДА Олег Кужман, директорка Дніпропетровського центру розвитку місцевого самоврядування Олена Тертишна.