Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Підготуйте до зими «королеву квітів»


20.11.2013

Звичайно ж, йдеться про троянду, таку улюблену для багатьох квітку. Адже до настання холодів треба встигнути підготувати цю прекрасну рослину до зими.

ТАК від чого ж залежить, наскільки успішно перезимують троянди? А багато залежить і від стану рослини, і підготовленості її до зими, від погодних умов і способів укриття. І, звичайно ж, від морозостійкості конкретного сорту. Різні сорти вимагають різного догляду і, відповідно, підготовки до зимівлі. Адже недаремно говорять: колір троянди розповість про її морозостійкість. Найкраще переносять зиму сорти з червоними і рожевими квітами. Менш зимостійкі білі троянди, а найвразливіші - жовтого кольору.
Перш ніж укривати на зиму кущі, треба підготувати їх і обрізати. Не обрізують одноразово квітучі паркові троянди і гібриди троянди зморшкуватої, їх пагони не пригинають до землі (за невеликим винятком), оскільки укриття вони не потребують. А чагарникові троянди, плетисті крупноквіткові, які повторно цвітуть, за вегетаційний період можуть досягти висоти 1,5 м і більше. На початку листопада - їх обрізують на третину. Плетисті дрібноквіткові троянди не підрізають, але на початку осені прищипують точку росту.
А всі інші троянди, що потребують укриття, треба обрізувати. Обрізання слід робити тільки гострим секатором. Висота паростків після обрізання має бути не більше 40-50 см. Зверніть увагу: листя краще зрізувати (оскільки неакуратне обривання може спровокувати бруньку в ріст) - спочатку на нижніх, а потім і на інших гілках, видаляючи й невизрілі паростки. Таким чином, рослина втрачає природне дихання і здатність живитися через листя. Полив і розпушування теж скоротіть до мінімуму, а відцвілі квіти не обрізайте - з тієї ж причини, щоб не стимулювати подальший ріст пагонів.
Обережно приберіть листя під кущами, там можуть таїтися джерела захворювань, але ні в якому разі не згрібайте землю, щоб ненароком не оголити й не пошкодити корені рослин. Листя та обрізані гілки винесіть з ділянки і спаліть. Для того, щоб убезпечити на зиму і самі кущі, і землю під ними, обприскайте їх 2%-ним розчином бордоської рідини або мідно-мильним розчином (300 г зеленого мила, 30 г мідного купоросу на 10 л води).
Кущі троянд рекомендують укривати поступово, і не в один прийом. Після перших заморозків їх підгортають, а при стійкій низькій температурі (-5 -7 градусів) утеплюють тирсою, торфом й укривають здоровим опалим листям (краще дубовим) і ялиновим гіллям.
Довгостеблові троянди, що в’ються, пригинають до землі та укладають на «підстилку» з ялинового гілля або сухого листя (краще дубового). Всі матеріали мають бути сухими. Спочатку стовбур троянди пригинають на приготовлену підстилку, збирають гілочки і «пришпилюють» дерев’яними рогульками. Потім накривають усе це шаром толю або поліетиленовими пакетами (обов’язково цілими). Зверху - ще шар землі або тирси, підійде й сухе листя.
А для кущів троянд, які не можна пригнути, можна влаштувати й справжні «будинки». У них троянда не постраждає ні під важкістю снігу, ні від сильного вітру. У землю увіткніть палиці так, щоб вони утворили над трояндою конусоподібний острів, вгорі зв’яжіть його м’яким дротом, а місця в “курені” заповніть хвоєю. Потім усе скріпіть ще раз дротом. А вже поверх укритої рослини натягніть “чохол” із грубої тканини, наприклад, мішковини. Акуратно його обв’язавши, краї до землі придавіть камінчиками чи присипте землею.
Або простіше: при настанні перших заморозків обріжте і підгорніть кущі, а коли настануть морози «одягніть» на них мішки з під цукру (10 кг) і зав’яжіть.
Можна й так: обрізані старі гілки увіткніть навколо підготовленої до зимівлі троянди, перев’яжіть їх і зверху укрийте мішковиною.
Надійним вважається і повітряно-сухе укриття. Правда, воно більше підходить для клумб із трояндами правильної форми. Над кущами встановіть каркаси заввишки 50-60 см, зверху і збоку укладіть утеплювальний матеріал, потім накрийте конструкцію поліетиленовою плівкою. Торцеві сторони укриття не закривайте, поки не настануть великі морози (нижче -10°).
Зверніть увагу: якщо взимку буде хоча б кілька днів із плюсовою температурою, терміново провітрюйте укриття з трояндами. Якщо ж цього не зробити, то кущі рослини можуть заробити інфекційний опік і загинуть.
У тих районах, де регулярно, щозими чергуються відлига і великі морози, останнім часом радять взагалі не підгортати кущі землею, а застосовувати тільки тирсу, щоб уникнути підпрівания рослин.
І ще є дуже відповідальний момент у житті троянд - це зняття зимового укриття. Благополучно переживши зимові морози, вони можуть вимокнути і випріти саме навесні. Це відбувається ще й тому, що за зиму матеріали, які йдуть на укриття, дуже ущільнюються і погано пропускають повітря. Щоб уберегти троянди, треба ще у березні зробити навколо кущів невеликі канавки для відведення води. Перед тим, як зняти укриття, заздалегідь обережно гострою паличкою розпушіть утеплюючий матеріал - землю, листя, тирсу. Нехай рослина «подихає» повітрям, трохи обсохне. Остаточно розкривати троянду треба тоді, коли мине небезпека морозів.