Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Піднімем із землі дідівські хрести!


27.10.2011

У Дніпропетровську пройшов перший обласний конкурс «Ярмарок ідей». За словами губернатора Олександра Вілкула, цей захід відкриває можливості для ефективної співпраці органів місцевого самоврядування з громадськими організаціями, потенційними інвесторами,  міжнародними фінансовими організаціями.

Було представлено понад 200 проектів, які надійшли з 14 міст та 22 районів області.  За своїм змістом вони спрямовані головним чином на вирішення питань водопостачання та якості питної води, на впровадження  ресурсозберігаючих технологій у містах та селах області, на добудову і реконструкцію потрібних громадам об'єктів. 
Переможцем у цій номінації стала Межівська районна рада, яка запропонувала втілити на місцевому рівні інноваційний проект розробки та впровадження технологій зі збирання та утилізації відходів рослинного походження, їх подальшого брикетування та використання як палива.
Керівництво  Апостолівського району у цій номінації захищало проект Великокостромської сільради «Козацьке село - цілющої води джерело», спрямований на забезпечення мешканців села якісною, екологічно чистою питною водою шляхом реконструкції частини водопровідних мереж та установки насосів більшої продуктивності та меншої енергоємності, а також проект Першотравенської  сільради «Теплий та затишний садочок - до школи місточок», спрямований на реконструкцію та ремонт дитсадка шляхом установки в дитсадку енергозбережних вікон, дверей, покрівлі. Обидва проекти отримали схвальну підтримку керівництва області та представників грантових організацій.           
Окремою номінацією розглядались проекти соціальної спрямованості. Диплом за перше місце отримав відділ культури Криворізької райдержадміністрації за проект «Організація туристичного маршруту «Сім чудес сільського Криворіжжя», спрямований на створення та подальший розвиток сільського туристичного маршруту.
Апостолівський район виборов друге місце за проект «Піднімемо з землі дідівські хрести», спрямований на створення меморіалу на території старого Грушівського цвинтаря - місця духовного поклоніння мешканців району (Ленінська сільська рада). Проект передбачає упорядкування старої частини цвинтаря, укріплення фундаменту, відбудову козацької каплиці, будівництво історичної частини меморіалу.
Проект був запропонований Апостолівською районною громадською організацією «Правозахисне козацьке товариство «Базавлуцька Січ» (голова - Микола Павлюченко). Саме з ініціативи цієї організації два роки тому  розпочалась Всеукраїнська громадська акція «Піднімемо з землі дідівські хрести». Молоді люди нашого району і області, а також Запоріжжя, Херсона,  Донецька, Києва,  Львова, Івано-Франківська,  Рівного неодноразово об'єднували свої зусилля під час прибирання  сміття та звалищ на старих покинутих кладовищах нашого району, ремонту кам'яних огорож , на реставрацію розбитих кам'яних хрестів та  їх установку. Така увага громадськості до нашого краю викликана тим, що Грушівське (Ленінське) та Тернівське (Мар'янське) кладовища  мають найбільшу кількість надгробних кам'яних хрестів козацької доби та їх різноманітні конфігурації, що уявляє собою культурно-історичну цінність нашої держави.  Окрім зазначеної проблеми, Товариство «Базавлуцька Січ» переймається питанням територіального закріплення  Базавлуцької Січі (1593-1638 рр.)за Апостолівським районом, як про це свідчать документи  європейських історичних архівів.
Про подальшу співпрацю по втіленню проекту «Піднімемо з землі дідівські хрести» говорила і  Лоранс Леводель, аташе з питань співробітництва посольства Франції в Україні. Вона зазначила: «Французький народ пам'ятає,  що українське козацтво  надало йому своєчасну військову допомогу  у боротьбі з іспанською експансією того часу!». На згадку про участь у обласному  «Ярмарку ідей» Лоранс Леводель отримала від голови  Апостолівського районної ради Андрія Савченка у подарунок авторську «ляльку-мотанку», одягнену у весільне українське вбране за кроєм та орнаментом, притаманним нашому краю. Авторська «лялька-мотанка» виконана народними майстринями нашого району Тетяною Павлюченко і Мариною Ляпуновою.  
Побажаємо реалізації  проекту «Піднімемо з землі дідівські хрести» всебічної підтримки громадськості.

Юхим ЧУЙ.