Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Після інсульту п'ють вербовий чай


22.03.2012

74-річна Катерина Петренко з райцентру Кам’янка на Черкащині перенесла два інсульти. Лікувалася після них настоєм із вербових гілок.
- 1979-го на ногах переходила перший мікроінсульт, трохи підлікувалась і вийшла на роботу, - розповідає. - А через рік від другого відібрало ліву сторону. Два місяці пробула в лікарні, потім рік лежала дома. Тільки сідати могла на ліжку. Молюся Богу й прошу мене підняти на ноги. Аж якось сниться, що приходить до мене в хату дядько з великою білою бородою і каже: “Пий із верби настій, і одужаєш. Щодня, по склянці перед їдою”. Попросила чоловіка, щоб у чайник укинув наламаних гілок верби й заварив чаю.
Півроку щодня пила настій. За той час почала виходити надвір із палицями.
- За місяць стала по хаті ходить, а потім потихеньку й до городу добралася. Визначила по смаку, скільки треба гілок укидать, щоб чай не був терпким. Дві невеликі молоді гілки на чайник, і 10 хвилин кип’ятити.
За три роки Катерина Петренко цілком одужала від наслідків інсульту. Вербову настоянку п’є 30 років. Робить перерву що два тижні.
Черкаська терапевт, 30-річна Тетяна Дриженко, погоджується, що настій з вербових гілок може допомогти при серцево-судинних захворюваннях:
- Із верби виготовляють серцеві глікозиди: строфантин, корглікон. Це дуже сильні ліки. Ці препарати вповільнюють роботу серця. Тому варто порадитися з лікарем перед тим, як варити вербові чаї.
Як позбутися високого тиску, Катерина Петренко теж дізналася зі сну:
- Той дядько прийшов і каже: прикладай до голови свіжий любисток, а взимку - марлю, намочену у відварі, - приносить до кухні оберемок сушеного любистку, жмуток кладе до каструлі й заливає окропом. Настоює годину. Вмочує марлю та прикладає до голови. - Інсульт же був від високого тиску за 200. Зараз більше 150 не буває. Тільки-но відчую, що голова болить, одразу любисток кладу.

Віталій ІВАНЧЕНКО.