Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Подорож на хутір «КОЗАЦЬКА СІЧ»


20.11.2019

Чи бували коли-небудь на етнохуторі «Козацька Січ» поблизу Петриківки? Нещодавно учні нашого класу здійснили цікаву подорож на цей хутір і були там посвячені у соколи. «Соколи» - це дитяча козацька організація, яку створив у Слобожанському НВК № 1 вчитель мови та історії Анатолій Олексійович Худокон. 
Він, до речі, теж вирушив у поїздку з юними соколятами.
Наш автобус зустрів козак на коні, який вказав дорогу на хутір. Біля входу до хутора смачним хлібом із сіллю частувала господиня. Вона ж розказала, як раніше вибивали зерно зі снопів і показала хліборобське знаряддя.
Козак Роман провів нас у  світлицю і цікаво розповів про козацьку зброю і про те, як вправно козаки нею володіли. Потім ми грали в козацький волейбол, тарань, стріляли з лука, кидали кільця. Охочі змогли покататися верхи на коні. Цікаво було подивитися на козацьку виставу. А також на хуторі нас частували справжньою козацькою їжею – кулішем та чаєм з м’ятою.
Прямо у світлиці козачата дали клятву на вірність Україні, вибрали собі отамана, хорунжого, скарбничого та суддю. Весь обряд урочисто здійснив засновник організації «Соколи» Анатолій Олексійович Худокон.
Наприкінці ми ще відвідали майстер-клас із Петриківського розпису.
Максим НАВАЛЮК, 
учень 5-В класу,
член гуртка «Школа журналіста» 
Центру позашкільної освіти Слобожанського НВК.
Дніпропетровська область.