Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Подвійне «покращення»


02.08.2012

Заздрість, кажуть, річ вельми недобра. Та інколи таки кортить спробувати білої сторони цього стану. Щоб позаздрити… англійцям. Бо у них є приказка: найкраща новина – відсутність будь-яких новин. У цьому плані нам до них, погодьтеся, ой як неблизько. Бо чергові «сюрпризи» українському народу надходять таки регулярно, майже що не день – то й новина… Доволі солідне «покращення нашого життя», наразі при продажу будинків, цього року відбулося вже… двічі! Річ неймовірна, але, на жаль, так і є.

ДО РЕДАКЦІЇ «Сільських новин» нещодавно звернувся Микола Трень з Китайгорода Царичанського району:
- Допоможіть, будь ласка, з’ясувати, чи є ще хоч крапля правди в Україні, чи і її вже нема?! Вирішили ми з дружиною стару нашу хату продати. У березні, як знайшли покупця, звернулися до Царичанської нотаріальної контори, а нотаріус і каже: «Окрім оцінки майна від бюро технічної інвентаризації, з нового року введена і обов’язкова його експертна оцінка». Довелося шукати в Царичанці експертну групу. Там ніби мокрим рядном накрили - «платіть за роботу 1600 грн.!» Це навіть дорожче, ніж коштує оцінка майна в БТІ. За що я повинен платити такі величезні для звичайного водія з дружиною, що не має роботи, і дочкою-школяркою гроші? Невже не досить однієї оцінки? Та й хата збудована батьками давно, невелика. Якщо отакі гроші викидати на вітер при продажу, то від неї копійки залишаться. Як зупинити цей визиск? Хто придумує отакі скажені побори?
Про величезні узаконені платежі при переоформленні права власності на житло «Сільські новини» говорили не раз. Нашим читачам, мабуть, запам’яталася історія, яку років зо три тому розповіла Наталя Зубенко з того ж Китайгорода, що продавала хату в Зубківці. Вона ретельно підрахувала всі витрати, пов’язані з продажем. І вийшло - онуки від дідової спадщини отримали… кількасот грамів цукерок! Часи змінюються, а побори ростуть.
З приводу листа Миколи Треня редакція газети на початку червня звернулася до державного нотаріуса Царичанської державної нотаріальної контори Наталії Фрізен. Ось що вона повідомила:
- При відчуженні майна згідно з «Порядком вчинення нотаріальних дій» нотаріусу надається витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно. У ньому є інвентаризаційна оцінка БТІ, необхідна для вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. У зв’язку з ухваленням Постанови Кабміну України № 1103 від 26 жовтня 2011 року «Деякі питання визначення оціночної вартості нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються)» з 1 січня цього року необхідно проводити і його експертну оцінку. Саме на підставі цієї оцінки і сплачується податок. Це робиться для того, щоб не постраждав бюджет. Скільки діятиме такий порядок - невідомо. А 21 травня Кабмін видав наказ № 766/5, зареєстрований в Мін’юсті України 22 травня за № 808/21 120 «Про внесення змін до порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України». Він передбачає такі зміни:
1. Під час проведення операцій з продажу (обміну) фізичними особами об’єктів нерухомості нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна, яка визначена суб’єктом оціночної діяльності – суб’єктом господарювання приватної форми власності, виключним видом діяльності якого є оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства. Таких суб’єктів в Україні зараз лише 12, найближчі від Царичанки знаходяться в Києві. Сподіваюсь, що ця ситуація незабаром кардинально зміниться з більш прийнятними умовами продажу для громадян України.
Ось таке останнє «покращення». Увівши з нового року додаткову експертну оцінку нерухомого майна, що продається, і не зустрівши серйозного спротиву з боку суспільства, уряд з 1 червня цього року скерував чималі фінансові оціночні потоки до приватних фірм, у яких оціночний вид діяльності є виключним. Неважко передбачити, що таке рішення взагалі зупинить купівлю-продаж більшості сільських будинків. Адже шукати ці дванадцять приватних фірм з ліцензованим видом діяльності з Царичанського району та й усієї Дніпропетровської області до Києва навряд чи хто поїде. Вочевидь, і вартість такої оцінки буде іще вищою за ту, що існувала до 1 червня. Таким чином, в гонитві за наповненням бюджету з продажу будинків можна не мати нічого. Що занадто – то не здраво.
Щойно державний нотаріус Наталія Фрізен повідомила, що монополія дванадцяти оціночних фірм скасована. Але додаткова експертна оцінка нерухомого майна при його продажу залишається. Плюс до того вона вводиться і при оформленні… спадщини! Тож і виходить, що селянину інколи легше кинути оту хату, і нехай стоїть пусткою, а садиба заростає бур’янами, аніж морочитися з її продажем за жменю цукерок в результаті. Хочеться запитати, а що буде далі? І хто допоможе Миколі Треню та й усім українським селянам у вирішенні життєво необхідних справ?

Григорій ДАВИДЕНКО. Дніпропетровська область.