Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Поки не з‘являться легальні правила гри, земельна реформа проводитись не може


20.07.2011

На своєму з’їзді підприємці Дніпропетровщини поділилися нагальними проблемами та висловили заступнику голови партії «Сильна Україна» Олександрі Кужель своє невдоволення з приводу роботи органів місцевого самоврядування: кажуть, що «дорогу для кіосків не пробивають», лише оформлення документації коштує близько 15 тис. грн.! Поскаржилися підприємці й на те, що надто корумпованими є стосунки власників великих ринків і торгових центрів із представниками органів місцевого самоврядування. Одна з присутніх пояснила: «Якщо я сплачую 200 грн. єдиного податку і 300 грн. пенсійного, то хазяїну ринку я віддаю 1000!». На ці претензії Олександра Кужель зауважила, що корумпованість влади на місцях дійсно сягнула небувалого рівня і додала:
- Я взагалі не розумію, на що вони розраховують: усі не втечуть, адже в нас і так половина Східної України «сидить», половина у бігах… Президентові варто лише взятися за вирішення проблеми…
Олександра Кужель висловила також своє ставлення до законодавчих змін, наголосивши, що прийняття нового Податкового кодексу та пенсійної реформи – нагальність, яку не можна було відкладати надалі.
До реформи будівництва О. Кужель також налаштована оптимістично. За новим законом зменшується роль громадських слухань: враховуватимуться лише ті пропозиції населення, які ґрунтуються на нормативно-правових актах, будівельних нормах, стандартах та правилах. Заступник голови «Сильної України» погоджується з цим пунктом:
- Пригадую, як на Оболоні у Києві при будівництві церкви Московського патріархату мені самій довелося зустріти опір 10-ти пенсіонерок, яким просто заплатили за це. На користь будівельній галузі піде й те, що на 80 відсотків скорочено погоджувальні процедури.
При обговоренні Земельної реформи Олександра Кужель висловила думку: реприватизація в Україні неможлива через те, що ментальність населення специфічна – якщо моє, то вже нікому не віддам. Тому слід займатися не просуванням ідеї з реприватизацією, а розвитком ринку довгострокової оренди. Щодо проблеми нелегальних операцій із купівлею та продажем земельних ділянок вона зазначила:
- Ринок землі у державі буде чорним, поки не з’являться легальні правила гри, а поки що шахраям вигідно працювати у каламутній воді... Вважаю, що в такому вигляді, як вона є, земельна реформа проводитися не може.

Ярослава ВАСИЛЬКІВСЬКА.